Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Suzanne Collins-Futótűz Éhezők Viadala Trilógia II.kötet

Suzanne Collins

Futótűz Éhezők ViadalaTrilógia

2.Kötet

Figyelem! Ha nem olvastad volna az I.kötet véleményét ajánlom figyelmedbe;)! Ezenkívül ezt már egyszer megírtam csak nem mentette el így valószínűbb ez rosszabb lesz!

 

Adatok:scfutotuz.jpg                           Írta: Suzanne Collins

Cím: Futótűz(Éhezők Viadala Trilógia 2. kötet)

Eredeti cím: Catching Fire

Kiadó: Agave Könyvek Kiadó KFT.

Kiadási év: 2009

Kiadási év M.O.on: 2010

Fordította: Totth Benedek

Műfaj: Fantasy

Oldalak száma: 416

 

 

 

Rövid ismertető(könyv hátulján található bemutató szöveg):

Katniss és Peeta megnyerték az Éhezők Viadalát, így ők és a családjaik megmenekültek az éhezéstől, de a fiatalok nem ülhetnek nyugodtan a babérjaikon. Vár rájuk a hosszú Győzelmi Körút, ismét csak a tévénézők árgus szeme előtt. A kötelező udvariaskodás unalmát azonban döbbenet és félelem váltja fel, amikor hírét veszik, hogy lázadás készül a Kapitólium ellen. Snow elnök sosem habozott lesújtani az engedetlenekre, és most is ott csap le, ahol senki sem várja. Emberek halnak meg, családok lesznek földönfutók, Katniss és Peeta pedig újabb küzdelemre kényszerülnek, ahol a tétek még nagyobbak, mint korábban.

Saját regélés:

Ha olvastad az I.kötetet de már kicsit régebben és szeretnéd elkezdeni a II.at de nem nagyon emlékszel mi, hogy volt...? Akkor neked egy kis összefoglaló az I.ről. (de csak is neked ;))

I.Kötet: Nem fogom nagyon részletezni. A fontos dolgokat közlöm.

Katniss egy lány, aki Panem 12.körzetében él hugával Primmel és édesanyjával. Katniss barátjával Gale-el vadászik a tiltott erdőben, hogy a fekete piacon eladhassák és ezzel a családaikat eltudják tartani. Köztük egy igen különös kapcsolat jön létre... Minden évben aratás után, kisorsolnak minden körzetből(összesen 12 körzet van) egy lányt és egy fiút akit beküldenek egy arénába, ahol egymás ellen küzdenek. Az a cél, hogy egymást legyilkolják és az a győztes, aki életben marad. A legdurvább az, hogy gyerekek közül történik a sorsolás: 12 és 18 év közötti összes gyereknek bent van a neve. Valakinek a sorsoláson a neve többször szerepel(aki nem csak egyszer íratja fel a nevét, s cserébe kap ingyen élelmet és egyéb életfontosságú cikkeket) Ezt a "játékot" Éhezők Viadalának nevezték el. 74. ilyen sorsoláson Primet Katniss kishúgát húzzák ki, pedig még csak egyszer volt a neve a gömbben(hisz épp betöltötte a 12.élet évét). De Katniss jelentkezik helyette, így ő megy a másik körzeti fiú választotjával Peetával.Köztük is felettébb bonyolult kapcsolat alakul ki. A kamerák előtt játszanak, mintha szerelmesek lennének. Vagy talán nem is játszották? A lényeg, a lényeg, hogy bekerülnek az Arénába ahol kettőjüknek elválnak útjaik, de aztán szabály változtatások miatt újra összekerülnek és végül ők ketten nyerik meg a versenyt. Méghozzá úgy hogy kiprovokálják azt, hogy ketten nyerhessék meg ezt a küzdelmet. Azt mondták, hogy hogyha nem győzhetnek együtt akkor mind kettőjük lenyel egy adag mérges bogyót vagyis, mind ketten meghalnak és nem lesz nyertes. Ezzel Katniss(az ő ötlete volt) magára haragította (NAGYON) a Játék mestereket és a Kapitólium összes tagját, mert utálták ha az orrukon táncolnak...

Most, hogy letisztáztuk az alapokat bele kezdek akkor a II.kötetbe:

Katniss és Peeta miután nyertek a Győzedelmesek falujában élnek és virulnak. Semmi problémájuk nincs, addig ameddig a Kapitólium (a fő fő fejek) kiküldik Katnisshez Snow elnököt aki a tudtára adja, hogy Katniss miatt fellázadt több körzet a kormány ellen. Snow elnök fenyegeti Katnisst, hogy tennie kell ellene valamit különben szeretteit megöli (Gale, Prim, Anyukája, Peeta...) majd, vele is végez. Katniss minden tőle telhetőt megtesz de hiábag yorsan rá kell jönnie ,hogy semmi értelme, mert Snow elnöknek sosem lesz elég jó amit csinál. Azt tervezi, hogy megszöknek (Gale Peeta, Haymitch) a 12. körzetből, de ez a terv is romba dől. Új terv kell: 12.körzetben is kikell törnie a lázadásnak.

De mielöt a tervezésbe kezdhetnének eljön az újabb sorsolás ideje. Csak, hogy most másképp mint máskor. Hisz a 75. Éhezők Viadala, mint minden 25. évforduló különleges. Mindig valami csavart tesznek a játékba. (egyszer 4 főt sorsoltak ki minden közetből kettő helyett) Ebben az évben azt találták ki, hogy a győzedelmesek közül sorsolják ki a játékosokat. Természetesen direkt, hogy Katnisst kicsinálják hiszen ő a lázadás vezére. A 12 körzetben eddig 3 ember nyert: Katniss, Peeta és Haymitch. Logikus hogy Katniss mindenképpen megy mivel ő egyedül lány. Haymicht húzzák, de Peeta jelentkezik helyette.

Így megint bekerülnek az Anénába. De most egy fokkal nehezebb hisz nem amatőr gyilkosokkal vannak körül véve hanem vér profikkal akik tudják pontosan, hogy hogy kell ebben a játékban nyerni és túljárni mások eszén. Peeta Katnisst akarja minden áron megvédeni, Katniss pedig Peetát... mert tudják ebben az évben biztosan csak 1 nyertes lehet. Milyen romantikus! :D Ők ketten szövetséget kötnek pár játékossal. A Kapitólium nagyon megkeseríti a játékosok életét. Próbálják minnél hamarabb végezni az egész csapattal és ezért minden eszközt bevetnek...

-Vajon kinyeri meg a 75.Éhezők viadalát?

                            -Vajon miért védi mindenki Peetát az arénában?

                                                                -Miket talál ki a Kapitólium hogy megkeserítse a játékosok életét?

                                                                                                  -Kikkel szövetkeznek?

-Mit titkol el Peeta és Katniss elöl Haymitch?

                              -Miért akar mindenki Katnissel szövetkezni?

                                                                        -Kikkel találkozik a tiltott erdőben? És milyen fontos infót tud meg?

Saját vélemény:

Hát be kell hogy valljam nekem az eleje unalmas. Azt hittem csalódni fogok így a fantasztikus I. kötet után. Elkezdtem és azt gondoltam: "na most ez mi? Collins kifogyott a fantáziából? Akkor mit írt a III.kötetben?" De aztán beindult ÉS NEM TUDTAM LERAKNI!! Akkor már boldog voltam. ;)

Ez a szerelmi háromszög... Kezd az őrületbe kergetni. Egyszerűen nem lehet kikövetkeztetni hogy most kit szeret úúúúggy. :/ Én nem is tudom kinek az oldalán állok. :O Talán Peeta! Vagy nem... Vagy de... :D nem tudom. De nem is akarok ebből a könyvből olyan drámát csinálni mint a Twilight ban.;)

Néhány sort többször kellet olvasnom mire felfogtam. Ebben néha nekem kicsit túlbonyolította a dolgokat, de lehet hogy azért tűnt így mert betegen olvastam ;)) A VÉGE FANTASZTIKUS!!! Hihetetlen. Nem jöttem volna rá soha. Akkoraaaa nagy csattanóó :O BUMM!!! Ez nagyon nagyon JÓ!!! :O

ANNAK AJÁNLOM:

-aki szereti a fantasyt

-akinek jó a logikája

-aki szereti azt ha azt hiszi hogy felfogta aztán hírtelen minden összedől :D

-akinek jó az ideg rendszere

ANNAK NEM AJÁNLOM :

-aki nem fantasy kedvelő

-aki lassan fogja fel a dolgokat

Szereplők boncolgatása:

Katniss: Elég jól kilehet venni a könyvből a személyiségét hiszen az ő  szemszögéből látjuk az egész történéseket. Nem túl szociális személyiség. Hihetetlenül család centrikus hisz már kiskora óta azért dolgozik keményen hogy a családját eltudja tartani. Végig érződik, hogy Prim számára a legfontosabb(és Peeta). Ami az érzéseit illeti ez az egyetlen ami zavaros. Ezzel a szerelmi háromszöggel bonyolítja az egészet.

Peeta: Olyan kis művész lélek. Fest és nagyon jól bánik a szavakkal amivel jól tudja magát előadni. Az elsőben is már érződött, hogy Katniss iránti érzéseit már nem játsza! Jó kis nyálas szövegeket nyom le, ami nem baj!! :D Én bírom. Egy olyan férfi szereplő akinek már megláttuk az erősségeit és a gyengeségeit is. Hisz Peeta kicsit szerencsétlen az Arénába is az indák közt. Mindig őt kell megmenteni a halál elöl ;))

Gale: Róla nem tudok mit mondani. Hősiesen viselkedik. Úgy látom, hogy ő is magának való ember mint Katniss és mintha ő is bele lenne esve Katnissbe! De ha öszinte vagyok ebben nem vagyok 100%an biztos valószinüleg azért mert nem mutatja ki annyira érthetően, mint Peeta! De sokat róla nem tudunk meg.

Haymitch: Én bírom ezt az embert! Én értékelem a vicceit, nekem tetszenek. :D Azért a kis alkoholista lelke mellet azért mutatja hogy a szívéhez nőtt Peeta is és Katniss is egyaránt. Kicsit sajnálom hogy úgy igazából miért kezdett el inni. Talán mert egyedül van?Vagy az Aréna után kezdte?

Effie: A hisztis de még is kis anyáskodó lélek. Rajta is nagyon érződik hogy mind két növendéke a szívéhez nőtt. De hiszi hogy győzhetnek! Tetszik ez a színes egyénisége ;) (mindig más haj...stb.)

Cinna: Róla úgy gondolom említést kell tennem! Ő az aki már az első könyvben is öntötte a lelket Katnissbe. Katnissel nagyon jó barátok lettek megkedvelték egymást. Elég jó kretivítást ruház rá az író. Sajnálom hogy el kellet búcsúznunk tőle. :'( Nyugodj békében Cinna :'(!!

Film: 2013 november 21.től a mozikban! 

LE A KALAPPAL! Én 2013 november 23.án merészkedtem a mozikba. (a premier másnapján) A helyeket már JÓVAL előbb foglaltam le. Tele volt a mozi (kivéve az első 2 sort. De nem is ez a lényeg! Emberek! Eléggé negatívan álltam hozzá, mert az első film jó volt de úgy éreztem hiányzik valami...valami ami a könyvben meg volt de a filmből nem jön át. Féltem hogy a második is ilyen lesz! DE NEM! Mondhatni nagyrészt (nem merek 100%ot írni mert már annyira nem emlékszem a könyvre...[pont egy éve olvastam]) fedte a könyvet a film. Tényleg pozitívan csalódtam :)! Kedvem is lett újra olvasni a könyveket úgyhogy lehet hogy meg is teszem! Sőt...99% :P

398046_598409550175700_558358733_n.jpg

 

 

Értékelésem: Ez nehéz ügy... az unalmas eleje miatt levonnék pár csillagot. De a vége és a közepe felhúzta nagyon úgyhogy...;) 10/10

9.png

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

háhá:D

(Szasza, 2014.06.03 15:52)

Éppen keresgéltem a neten,hogy megrendelhessem ezt a könyvet mikor rábukkanatam az oldalra. Háát én nem tudom,hogy te ki vagy,de már így látatlanban is nagyon bírlak:DD
A könyvről... szóval most akarom megrendelni és most jóó sok kedvet adtál hozzá :D Bár már láttam filmen még így is izgat :$ Nekem azért nem lesz a kedvenc könyvem,mert vagy rohadt szarul fordították vagy nagyon el van kapkodva az írása és így kicsit hiányérzetet hagy néhol...(amit a szenzációs történet hála az égnek pótol). De remélem pont annyira el fog varázsolni,mitn az első rész :D

Re: háhá:D

(Szerkesztő, 2014.06.13 16:33)

Ilyen pillanatokért és kommentekért élek! Ez nagyon jól esett köszönöm! :D Ha van kedved e-mailezni akkor nyugodtan írj a honlap emailre ;)) Szívesen venném. :D
Sajnálom hogy egy kicsit lassan reagáltam!!
Mindenképp olvasd el a többi részt is ha az elsőt elolvastad! Érdemes(szerintem)! Ha nem tetszik a fordítás akkor olvasd el eredeti nyelven. (már láttam a Libri könyvesboltokban)

Csúnya "baki"

(studkell, 2013.12.16 22:19)

Posztolónak: olvasott ember létedre borzalmas a helyesírásod. Hírtelen? Magyarban sosem létező -al, -el rag? (Segítek: teljesen hasonuló -val, -vel rag. Gale -> mondva gél -> ragozva: géllel -> vagyis: Gale-lel.) Ja, és jó lenne, ha vesszőket is használnál. Kösz.

Re: Csúnya "baki"

(Szerkesztő, 2013.12.22 09:09)

Igazad van! Amikor ezeket írom főleg arra figyelek, hogy átadjam amit akarok, nem pedig a bakikra. De igazad van, mert ez is fontos lenne. Át is fogom nézni! Köszi az építő kritikát! :)

teaser

(Kat., 2013.04.15 20:34)

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=jyPnQw_Lqds

Re: teaser

(Szerkesztő, 2013.04.26 06:47)

Nem tudom te, hogy vagy vele de nekem nem annyira jön be az előzetest... :/ DE attól még jó lehet a film! :)