Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Suzanne Collins-Éhezők viadala Trilógia I.kötet

Suzanne Collins-

Éhezők viadala

 

Figyelem! A második Trilógia a menüpontban!

Csillagos értékelésem legalul találod!

 

Adatok:                                     az_ehezok_viadala.jpg
                               Írta: Suzanne Collins

Cím: Éhezők viadala

Eredeti cím: The Hunger Games

Kiadási év: 2008

M.o.Kiadási év: 2009

Film: 2012

Műfaj: sci-fi, fantasy

Fordító: Totth Benedek

Oldalak száma: 391

 

 

Rövid bemutató(könyvhátulján található ismertető):

Észak-Amerika romjain ma Panem országa, a ragyogó Kapitólium és a tizenkét távoli körzet fekszik. A Kapitólium kegyetlenül bánik Panem lakóival: minden évben, minden körzetből kisorsolnak egy-egy tizenkét és tizennyolc év közötti fiút és lányt, akiknek részt kell venniük az éhezők viadalán. Az életre-halálra zajló küzdelmet élőben közvetíti a tévé. A tizenhat éves Katniss Everdeen egyedül él a húgával és az anyjával a Tizenkettedik Körzetben. Amikor a húgát kisorsolják, Katniss önként jelentkezik helyette a Viadalra, ez pedig felér egy halálos ítélettel. De Katniss már nem először néz farkasszemet a halállal - számára a túlélés a mindennapok része. Ha győzni akar, olyan döntéseket kell hoznia, ahol az életösztön szembe kerül az emberséggel, az élet pedig a szerelemmel.

Saját vélemény:

El is kezdem NOSZA. :D Összefoglalom röviden az én szavaimmal.

Van Panem országa ahol minden évben 12 és 18 év közötti gyerek neve bekerül egy gömbbe amiből majd sorsolni fognak. Az aratás végén kisorsolják a nevek kötül, hogy ki megy el az Éhezők viadalára. Az Éhezők Viadalán összezárják a fiatalokat egy arénába, ahol egymást le kell gyilkolniuk és az nyer aki utoljára életben tud maradni. Minden közetből 1 lányt és 1 fiút sorsolnak ki.(12 körzet van)  Ha valaki 12 éves akkor 1szer van a neve a cetliken és ez az évek során 1el nővekszik vagy többször ha felírtaja magát az illető (akkor kap ingyen olajat és lisztet). Katniss apja meghalt egy barlangrobbanásban azóta ő tartja el anyát és hugát (Primet). Van egy barátja akivel vadásznak majd eladják vagy elcserélik az állatot. (ami amugy tiltott hisz az erdőbe belépni is tilos nem hogy vadászni...)

Elérkezett a húzás napja. Primet húzzák ki PEDIG csak 1szer van a neve a gömbe (hiszen még csak 12 éves). Katniss viszont jelentkezik helyette így kimenti a hugát a biztos  halálból. A fiú húzott pedig (az ő körzetéből[12.körzetből]) Peeta. Az a fiú aki Katniss apja halála után amikor éheztek adott neki cipót (hisz a pék fia) amiért azóta is hálás a lány. Peeta mentette meg a családja életét anno. Elindulnak az Aréna felé a vonaton megismerhednek a többi kiválasztottal és luxusban élhetnek pár napig amig odaérnek . Az első TV-s interjún Peeta bevallja, Katnissbe szerelmes több éve. Amit csak azért mondanak, hogy a média azt higgye hogy a 12.kerület... TUDJÁTOK MIT? Nem árulok el mindent! :D

Bekerülnek az Arénába és megkezdődik Katniss küszkösése az Arénában. Szövetséget köt Rutával egy kilánnyal akinek hasznát veszi az Arénában és aki a hugára emlékezteti. Majd Rutát meggyilkolják és Katniss egyedül marad. Sok sok kalandba kavarosik de a végén összesodorja a sors Peetával aki közbe súlyosan megsebesült hisz megmentette Katnisst. A kamerák elött játszák a hős szerelmeseket...vagy talán nem is játszák...? Egyre kevesebb ellenfélel találják magukat szemben. De viszont ekkor a legnehezebb hisz a legerősebbekkel kell szenbe nézniük...De vajon kinyer és hogy...? Az titok ;)

Tetszett az egész könyv. Maga az alap ötlet nagyon durva számomra. Hisz a valóságos világban(hála isten) nincs ilyen, hogy sok fiatalt egybezárnak hogy gyilkolják egymást. Bevallom mielött elkeztem olvasni belegondoltam, hogy milyen lenne ha ez lenne velünk is(hisz én sem múltam még 18) és arra jutottam hogy ebből csak baromság sülhet ki vagy valami vérengzős sz*r, így amikor megkaptam nem azonnal keztem neki mert féltem, hogy rossz lesz. DE TÉVEDTEM! Nagyon örülök, hogy még is csak elolvastam.Nagyon pörgős, akció dús, de nem olyan, hogy a főhős mindent megúgy szárazon(nem egyszer ússza meg de nem mindegyiket) elég véres de durvább leírásokra számítottam. Alig éreztem benne a fantasyt...max annyi hogy ilyen amugy logikus nem történik. Meg az arénában van pár olyan dolog. Tetszik, hogy Katniss szemszögéből mutatja be az egészet. Így izgi hogy mi van a többiekkel. De nem akarok sokat mondani mindenki olvassa csak el!!! :) Maradjunk annyiban hogy tetszett hisz a 2.at falom :)

 

Mik lesznek még?:

-Arénában való megküzdések, és megmenekülések

-Peeta hogy menti meg Katnisst?

-Katniss kivel szövetkezik az Arénában?

-Csak játszák a szerelmet?

-Kik a többi kiválasztottak?

-Hogyan menekül meg Katniss az egyik legnagyobb kiválasztott elött?

-Katniss miért megy el a veszélyes "lakomára"?

és a legfontosabb....

-KI NYER S MIKÉNT?

Annak ajánlom:

-akinek jók az idegei

-aki bírja az izgalmat

-aki szereti a fantasyt

-aki szereti a versenyek izgalmát

Annak nem ajánlom:

-aki nem szereti a fantasyt

-akinek gyenge az idegrendszere

Mást nem tudok említeni... bocsi :D

Szereplők boncolgatása:

Katniss: Kiderül róla hogy kicsit antiszociális de nagyon családcentrikus hisz már kiskora óta a családját próbálja fenn tartani. A legfontosabb neki Prim. Kicsit makacs személyiség de ha valaki megbarátkozik vele az egy életen át számíthat rá. Eldönthetné végre hogy Gale vagy Peeta... :D

Peeta: Szeretem a kis szerencsétlent ;) Kicsit hátráltatja az Arnénában Katnisst de egy párszor meg is menti ami a bátorságára utal. Nagyon jól hazudik és jól bánik a szavakkal így jól tudja eladni magát!

Gale: Nem derül kiróla sok. Katniss legjobb barátja akivel együtt szöktak vadászni. Apja ugyan abban a bánya balesetben halt meg mint Katnissé. Legjobb barátok de még is felhozza hogy szökjenek meg együtt a 12.körzetből aztán felhozza hogy szeretne gyereket...? MILYEN FÉRFI GONDOLKODÁS EZ? :D

Haymitch: A kis alkoholista mentorka. :D Én szeretem a humorát. Ő az aki felhészíti őket az Arénai életre hisz ő már egyszer győzött. Amikor bent vannak küldhetnekik adományokat. Tetszik hogy rávezeti az arénában Katnisst hogy mit tegyen anélkül hogy tenne bármit is. (nem küld vizet neki hisz tudja hogy nagyon közel van a folyóhoz amiből ihat)

Ruta: Szeretnék pár sort írni Rutáról, a kislányról akivel szövetséget köt Katniss. A lány ügyesen mászik hallktalanül fán és sokat tud az ehető növényekről. Így Katniss eléggé hasznát veszi az Arénában. De nem ezért szövetkezik vele hanem azért mert nagyon emlékezteti őt a hugára. Aztán pedig a csapás...Rutát megölik. Katniss pedig összetör.

 

FILM: A könyv logikusan mindig JOBB! De amugy jól mutatja vissza könyvet...pár változtatás, de annyi belefér ;)) DE ELÖSZÖR OLVASSÁTOK EL MINDENKÉPP!

Szereplők:

kat.jpg Jennifer Lawrence Katniss Everdeen
peet.jpg Josh Hutcherson Peeta Mellark
images.jpg Liam Hemsworth Gale Hawthorne(Katniss legjobb barátja)
 index.jpg  Woody Harrelson  Haymitch Abernathy(P&K Mentora)
 index.jpg  Elizabeth Banks   Effie Trinket (P&K felkészítője)
  pri.jpg  Willow Shields  Primrose Everdeen(K Huga)
 images.jpg  Amandla Stenberg  Ruta (K Szövetségese)
 hunger-games-lenny-kravitzx390.jpg  Lenny Kravitz  Cinna (K Sylistja)

Értékelésem: 10/10 pontot adok :) Nekem nagyon nagyon elnyerte a tetszésem!

 

 9.png

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

nem rosszindulatból..

(Lil, 2013.12.27 23:07)

Majd pár év múlva olvasd újra..szerintem még nem értél meg teljesen ahhoz, hogy értelmezni tudd. Peeta nem hátráltatja Katnisst, ő teszi népszerűvé (aminek hála lesznek támogatói és életmentő ajándékai bent az arénában). Gale, Rua, Katniss..nekik nem adatott meg a gyermekkor, hiszen egy torz társadalomban élnek - mindhárman családfők. Egyébként is egy 3 részes könyvet nem szabad..és nem lehet külön értékelni, hisz olyan hibákba eshetsz, mint pl.: "Haymitch: A kis alkoholista mentorka. :D Én szeretem a humorát"

Re: nem rosszindulatból..

(Szerkesztő, 2013.12.28 09:04)

Köszönöm a kommentet!
Amint lesz időm újra olvasom és újra írom ezt a bejegyzést! :)