Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Suzanne Collins-A kiválasztott Az Éhezők Viadala Trilógi III.kötet

 

Suzanne Collins-A kiválasztott

 

 

Az Éhezők Viadala Trilógi III.kötet

 

 


Adatok:                       c2a5_1_1600.jpgÍrta: Suzanne Collins

Cím: A kiválasztott- Az Éhezők Viadala Trilógia III.kötet

Eredeti cím: Mockingjag

Kiadás éve: 2010

Kiadás éve M.O.on: 2011

Fordította: Totth Benedek

Kiadó: Agave Könyvkiadó

Oldalak száma: 431

Műfaj: Fantasy

 

 

 

 Rövid bemutató (könyv hátulján található ismertető):

Bár minden ellene szólt, Katniss Everdeennek kétszer is sikerült élve kikerülnie az Éhezők Viadalából. Túlélt minden megpróbáltatást, de még mindig nincs biztonságban. Mert a Kapitólium bűnbakot keres a lázadás miatt. Snow elnök pedig egyértelművé tette: Kapitólium haragja elől senki sem menekülhet. Sem Katniss családja, sem a barátai, sem pedig a 12. Körzet lakói. De közeledik a végső forradalom ideje. Amikor a nép végre szembeszáll a Kapitólium zsarnokságával. És ebben a forradalomban Katnissnak döntő szerepe lesz. Az ő bátorságától, kitartásától és eltökéltségétől függ Panem jövője. Mert ő a kiválasztott. De maradt-e elég ereje hozzá, hogy megvívja az utolsó, mindent eldöntő harcot?

Saját bemutató: Aki eddig nem vette volna észre most figyelmeztetem, ez a Trilógia III. kötete. Aki nem ismerné az első kettőt megtalálja a menüpontomban bal kéz felé!

Szóóóóval. Kiszabadították Katnisst, Finnicket és Beetee-t az Éhezők viadaláról. Peetát, Johannát, Anniét, Enobariát viszont nem sikerült megmenekítenük ők a Kapitólium foglyai lettek. A tizenkettedik körzet pedig nincs többé. A körzet lakóiból mindössze 900 embert tudtak kimenteni a lángok közül amit a Kapitólium csinált. Aki életben maradt azokat áttelepítették a tizenharmadik körzetbe. HOGY MIII? DE A 13.KÖRZET NEM PUSZTULT EL? De. Csak felépítette magát és szövetkeztek a Kapitóliummal hogy tettetik hogy a kapitólium megsemmisítette őket (ez olyan megfélemlítés a többi körzet felé) HA a kapitólium kihagyja őket az évi viadalokról. Úgyhogy Katniss a tizenharmadik körzetben van családjával akik túl élték a támadásokat Gale segítségével. De minden körzet fellázadt a Kapitólium ellen kivéve a második!

Nagy nehezen úgydöntött Katniss hogy válalja a Fecsegőposzáta szerepet, vagyis ő lett a felkelés arca (eddig is az volt...de mindegy). De csak feltételek mellet volt hajlandó: 1,akiket elfogtak a Kapitólumiak azokat ki kell szabadítani FŐLEG Peetát 2, minden nap kimehet Galeval vadászni két órát 3, ő ölhesse meg Snow elnököt!

Ezek közben a TVben a Kapitólium arra használta Peetát hogy a felkelőket lecsillapítsa. Peeta a TVben egyre többet szerepelt és egyre rosszabb állapotban látták őt. CSELEKEDNI KELL! Főleg, hogy egyszer "véletlenül" közölte a TVben hogy a 13.kerületet támadás fogja érni. Katniss eközben elkezdte a körzeteket járni. Elment a betegekhez, beszélgetet velük és próbált beléjük lelhet önteni. Ezt felvették és a Kapitólium TV adásait megzavarva lejátszották ezeket a kis videókat. A támadást amire Peeta figyelmeztette a körzetet tényleg megtörtént és ha nem szólt volna nem menekültek meg volna annyian.

Sikeresen megtörtént a Győzedelmesek kiszabadítása. Peetát is sikerült kiszabadítani. Amikor Katniss Haymitchel elmentek meglátogatni egy rendkivül érdekes dolog történt. Katniss azt hitte Peeta örömmel a nyakába fog ugrani. De nem így történt... Peeta ahogy belépet Katniss megakarta ölni! Ennek az oka, hogy a kapitólium manipulálta Vadászdarazsakkal az emlékeit. Vagyis átprogramozták egy Katniss gyilkoló géppé.

Katniss eldöntötte elmegy a Kapitóliumba hogy véget vessen ennek és megölje Snowt. Ehez viszont elkellet kezdenie eddzeni. Küzdött azért hogy beválaszhassák egy katonai osztagba ami segítségével bejuthat. Boggs parancsnokhoz került a barátaival(Galel, Finnickkel és még pár 13.körzeti emberrel). Azt hitték háborúba mehetnek de nem. Ennek az osztagnak az volt a feladata hogy a TV-ben valamit leadhassanak. Vagyis úgykellet tenniük mintha háborúban lennének pedig nem. Boggs és még páran meghaltak kis aknákban vagy rejtett halál hálókban. Amikor meghalt pár ember utánpótlást küldtek. Peetát. Mindig figyelték nehogy megtámadja Katnisst de egyszer alig tudták megakadályozni a rohamot. Boggs Katnissre bízta a térképet ami mutatja a tizenharmadik körzet álltal ismert veszélyeket a Kapitóliumig.

Katniss mindenkivel beetette, hogy Coin elnöktől(13.körzet elnöke) megbízást kapott és el kell jutnia a Palotáig (vagyis Snowig) Mire odáig eljutottak sok sok sok sok akadályba botlottak és rendetegen meghalltak. Ezt úgy kell érteni, hogy a végén Katniss, Gale, Peeta és két kamerás maradt életben. Miután pár mutáns kalandon túl voltak közelebb kerültek a Palotához. Betörtek egy házba ahonnan parókákat és ruhákat loptak hogy a tömegbe ne tünjenek fel hisz a TVben egyfolytába az ő arcukat mutatják. Elmennek Tigrishez akinek egy bunda boltja van (sok sok bundabugyival) ő elrejti őket. Párnap múlva felkerekednek hogy kis csoportokban megközelítsék a Palotát. Eközben az utcákon káosz van. Sokan a palotához mennek menedékért vagy azért mert már nincs házuk a háború miatt. Katniss és Gale alkotnak egy csapatot. De Gale-t elfogták. Katniss odaér a palotához ahol egyszer csak meglátja Primet. De akkor  BUM BUM (akna,bomba) és Katniss a Palotában ápolják... 

MIK LESZNEK MÉG??:

-Kapitóliumi támadások a körzetek ellen

-Effie eltünik

-Coin elnöknek igazi szándékai

-Snow meghal e egyáltalán...?

-Peeta igazi régi énje visszajön?

-Katniss választ Gale és Peeta közt

-Gale és Katniss vadászatai

-Primmel mi történt a palota elött és mit keresett ott?

-Katniss visszatér a tizenkettedikbe

-Második kerület megtámadása

-Kerületek meglátogatásának izgalmai

-Kapitólium végső büntetése

-sok sok halot....

ANNAK AJÁNLOM AKI:

-olvasta az első kettő kötetet

-aki szereti a fantasyt

-akire nincs hatással a könyvhangulata

ANNAK NEM AJÁNLOM AKI:

-nem olvasta az első kettőt

-aki nem szereti a fantasyt

Saját vélemény:

2 nap alatt befaltam ezt a 413 oldalt! Le a kalappal Collins elött. Jól megírta ezeket a könyveket.

Megint csak (ahogy a többi kötet is) 3 nagy részre van osztva. 27 fejezetből áll. Nekem tetszett. Jóóó volt. :D Nagyon nagy végig a feszültség kapkodtam a fejemet. Az eleje megint talán picikét lassan indult be. De hála isten nem annyira, mint a mádosik kötetben. Én a könyvben azt véltem felfedezni, hogy Katniss egyre mélyebre "süllyed". Végig mutatja ahogy egyre jobban szenved leginkább a halottak és Peeta miatt.

Ez az egész szerelmi háromszög dolognak a vége itt már azért a könyv közepén is sejthető. Ez a könyv hála isten nem csöpög a nyáltól. Kicsit magában szenved Katniss hisz ez egy nagy választás. Főleg így egy háború közepén előhozva a témát még drámaiabb talán.

Az egészhangulata szomorú,borongós és sötét. Nem is emlékszem, hogy olvasás közben valaha elmosolyogtam volna. Ami érthető is 2 támadás között miért tenne bele Collins egy viccet. De a háború mellé társul a sötét politikai harc is. Ami érthető hisz háborúban ez elhagyhatatlan, hogy kissebb pártok egymással ne kerüljenek szembe. Szóóóval egy kicsit nyomasztó úgy összeségében. De nem baj!

A VÉGE! O ne....a végén én esküszöm azt hittem depresszióba esem. Nagyon durván hatással volt rám talán túl bele éltem magam vagy én nem tudom. SZóval az utolsó 2-3 fejezettől azt hittem összeomlok. Nagyon szenvedéses már az utolsó szakasz ami megint csak érthető a körülmények miatt.

Össszeségében örülök, hogy belekezdtem ebbe a sorozatba. Megérte. Már maga az ötlet magával ragadott és mindenkinek melegen ajánlom aki még nem olvasta volna el!

Film:

PREMIER: 2014.11.21.

Értékelés: Az a fél csillag levonás azért vontam le, mert majdnem depresszióba vitt a vége. :D

10.png

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.