Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Stieg Larsson- A tetovált lány

Stieg Larsson

A tetovált lány

[Marguci23 kérédére]

 

Adatok:                   Írta: Stieg Larsson

Cím: A tetovált lány

Eredeti cím: Man som hatar kvinnor

Kiadás éve: 2005

Kiadás éve M.o.on: 2009

Fordította: Péteri Vanda

Műfaj: Krimi

Oldalak száma: 575

 

 

 

 

 

 

 

Rövid ismertető(könyv hátulján lévő fül szöveg):

Negyven éve történt. Az agg milliárdos elveszítette unokahúgát, akit gyermekeként szeretett. S azóta is, évről évre, valaki - mintha az őrületbe akarná kergetni - minden születésnapján emlékezteti az idős urat arra a tragikus napra… Az évek óta tartó nyomozás új lendületet kap, amikor a férfi felfogad egy vesztes sajtóper után állás nélkül maradt, rámenősnek tűnő újságírót, hogy kísérelje meg az igazság kiderítését. Hisz sokan élnek még a rokonságból, akik akkor ott voltak. A gyilkosnak köztük kell lennie… Ugyanakkor egy jó hírű magánnyomozó iroda munkatársnője rááll az újságíróra, s szinte mindent kiderít róla, ahogyan mások sem bízhatnak abban, hogy titkuk rejtve marad a kivételes tehetségű, tetovált lány előtt.

Saját regélés:

Csapjunk a lecsóba.

Úgy kezdőik a könyv, hogy két öregebb ember beszélget egymással telefonon arról, hogy az egyik megint a szülinapján kapott egy rejtélyes bekeretezett virágot egy ismeretlen személytől mint minden egyes évben.

 Mikael Blomkvist az újságírót épp most ítélték két hónapos börtönbüntetésre hamis adatokat adott ki újságjában (Millennium) Hans Erik Wennerströmről aki a vetélytársa. Mikael saját újságának jó hírét tette ezzel tönkre amivel nem csak magának, de a többi Millennium tulajdonos (Erika Berger, Christer Malm) életét teszi nehézzé.

Eközben Dragan Armanskij a Milton Security biztonsági cég igazgatója épp felvett egy agyon tetovált, morcos kinézetű, vékony lányt aki felettébb zárkódott és a Lisbeth Salander névre hallgatott. A titokzatos külső mögött viszont egy fantasztikusan gyorsan dolgozó kutatót vélt felfedezni melyre szüksége volt a cégnek így fel vette.

Ezen a három szálon fut a stori. 

Az elíttélt újságíró úgy dönt időre és pihenésre van szüksége így elfogadja Henrik Vagner meghívását Hedestadba. Henrik ügyvéde Dirch Frode kereste fel Mikael, hogy van egy megbízása számára amit telefonon nem szeretne közölni. Hedestadba érve Mikael egy öreg úrral találja szembe magát aki lassan készül a halálára de mielött bekövetkezne szeretné megtudni szeretett unokahugának gyilkosságának okát és tetesét. Több mint 40 éve Hariett Vagner egy szép családi összejöveteles délután egyszerűen eltünt. A nyomozását lezárták. Rendőrök azt állították, hogy biztos balesetben hunyt el a lány a part mentén.

De Henrik meg volt róla győződve, hogy igen is unokahugát megölték és holtestét a szigeten kívülre szállították. Ezt abból gondolta, hogy a lány eltünése elött nagybáttyával akart beszélni aki a nagy családi esemény és a hídon történt balesett következtében nem tudta meghallgatni őt. Azon a délután a sziget le volt zárva a külvilágtól mert egy nagy baleset történt a hídon. Így csak a családtagjai és a kis falucska lakói lehetnek a gyanusítottak.

Henrik arra kéri az éppen munkátlan újságírót, hogy derítsen ki minnél többet. Mikael nem akarja megcsinálni a feladatot hisz azt hiszi, hogy képtelen erre mivel nem nyomozó hanem egy közönséges újságíró. Henrik viszont kecsegtető összeget ajánl fel neki. (van miből mert Vagner konszern-t ő üzemelteti) Mikael itt már elgondolkozik az ajánlaton de nem megy bele. Majd Vagner az 1 éves kutatásért felajánlott pénz mellett egy Wennerströmről szóló titkot is igér neki.(na persze ha pedig meg is oldja az ügyet bónuszokat is kap)

Mikael elfogadja az ajánlatot hiszen ezzel visszavághat Wennerströmnek. Kap a szigeten egy kisvendégházat amiben dolgozhat és kutathat. Henrik nem akarja hogy megtudja az egész falu hogy miért alkalmazza Mikaelt ezért azt híresztelik el hogy a Vagner család krónikáját írja le az újságíró.

Bele is fog a munkába. Átnézi a lány eltünésén készült fotókat, a lány jegyzettömbjeit, a rendörségi papírokat. Egyszóval mindent felforgat sokáig semmi eredménnyel. Egyszercsak talál egy képet Hariettről ahogy eltünése napján épp a gyermeknapi felvonulást nézi. Vagy talán még se a felvonulást  nézi? Bizony nem! Teljesen más irányba néz mint  a többi ember...De mit láthat az utca másik végén amiből annyira megrémül?

A faluban nagyon sok Vagner él. Köztük Hariett anyja(Isabella) és testvére(Martin). Édesapja már az eltünése elött egy csónakban alsógatyában, alkohollal a vérében találták meg megfulladva. Ezen kívül Henrik báttya Harald és lánya Cecília is a szigeten tartózkodik.

A fotó alapján felkereste azt az újságírót aki a fotókat készítette és elkérte az összes elmosódott képet is tőle. Azon még egy érdekes felfedezést tett. Heriett ablaka csukva volt amikor Hariettet utoljára látták majd az egyik képen nyitva találja majd egy harmadikon még egy alak is elmosódva áll az ablakban. Talán a gyilkos?

Közben Dirch ügyvéd felajánlja, hogy egy segédet beszerez Mikael számára. Mivel már egyszer alkalmazta Lisbethet úgy dönt, hogy őt kéri fel.

Lisbethnek először csak az volt a feladata hogy Hariett telefonkönybében felírt négy női nevet és a melléjük írt számok rejtélyét tárja fel.

Mikael az idősorán összemelegszik ezzel azzal...az ötven éves Cecíliával, Lisbethel na meg ne feledkezzünk meg Erika Berger munkatársnőjéről se ami egyben már több éve a szeretője...Eléggé pajkos egy pali.

A falu lakóinak egyre jobban feltünik Mikael Hariett körüli sürgés forgása és megérzik mit csinál. Egyik családtagnak sem tetszik. Sőt ellenzik. De vajon miért...?

Egyre több kirakós darabot sikerül a telefonkönyv és a képek alapján összerakni. Ami egy valakinek nagyon szemet szúr. Mikael háza elött egyik reggel egy vörösbundás macska szétdarabolt teteme fekszik. Majd másnap Mikaelt valaki üldözi és próbálja lelőni. Talán túl közel került volna a megoldáshoz? Igen!

MÉG MIK LESZNEK A KÖNYVBEN?

-Ki ölte meg Hariett-et?

-Hol a hullája?

-Mi Wennerström titka?

-Lisbeth és a gyámjának milyen a viszonyuk?

-Lisbeth kit tart fenyegetésben?

-Millennium újság túléli a váltságos időszakot?

-Ki volt az az ablakban?

-A baleset és az eltünés összefügg?

-Miért halt meg Hariett apja és miért?

-Mi van a Vagner kriptájában?

-Mi Martin "hobbija"?

-Milyen Cecília (és a huga) Anita kapcsolata az apjukkal?

-Miért kerül korházba Henrik?

-Ki lövöldözik Mikaelre?

-Miért(/vagy inkább kiért) kell elmenni egészen Ausztáliáig?

Saját vélemény:

Szívesen meséltem volna még, mert az aztán biztos, hogy erről a könyvről lehet mit mesélni elolvasása után.

NA DE! Előszöri: Borító: Selytelmes és titokzatos mint maga a tetovált lány úgyhogy jó! Négy nagy részből tevődik össze ami további 29 fejezetre bomlik. Ilyen napló szerű beutése van az egésznek, mert a fejezetek elején odavan írva, hogy mely két dátum között zajlik le a fejezet. Nem szeretem, hogyha egy könyvnek túl hosszúak a fejezetei. Ennek pedig viszonylag hosszúak voltak (25-30 oldal).

Nem kerülgetem a kását. Ez egy beteg elme irománya. Igen ezt ki kell mondani! Ez nálam nem negatív, sőt... Eléggé ledöbentő dolgok szerepelnek a könyvben ami lehet, hogy egy átlag embernek a logikájába, gondolkodás módjába nem fér bele.

Maga a krimi része hihetetlenül csavaros és izgalmas! Nagyon jól mutatja be a könyv az egész nyomozás lefolyását. Több olyan rész volt ahol nem tudtam letenni, mint olyan részek ahol bealudtam. Nálam ez jó jel! :D A könyv jól megdolgoztatja az agyat. Próbál rávezetni a dolgokra mielött elárulja a titkokat. Ami fantasztikusan bejön!

Mindenképp tele van a könyv szexuális elemekkel...és akkor szépen fogalmaztam. Sokat foglalkozik a nők megerőszakolásával és elkövetőik bűnösségével.

Összeséggében tetszett. Elég beteg sztori amire GARANTÁLOM SENKI NEM JÖN RÁ olvasás közben. Izgi és érdekkfeszítő nyomozás amiközben érdekes szerelmi, baráti és szexuális kapcsolatok jönnek létre.

De bevallom az utolsó Epilógus részt gyakorlatilag átlapoztam, majd bealudtam rajta. Nem tetszett... Ott nekem már túl sok volt a versengés az újságok, a csalás és a korrupció téma. Eddig is undorodtam a politika, a hatalom harcok és az ilyenek iránt de ez után pedig pláne!

AJÁNLOM AKI:

-16 elmúlt (minimum)

-szereti megfigyelni a hatalmi harcokat

-szereti a politikát

-szeret agyalni

-szereti a ledöbbentő megoldásokat

-szereti az erotika dús könyveket

NEM AJÁNLOM AKI:

-16 év alatt van

-nem bírja a brutalitást

-rasszista nézeteket vall

-fázós (sokat írják hogy mennyire röpködnek a minusz 30 fokok :D)

 

Karakterek: Mikael: Ez egy szexőrült bika. Mást nem tudok rá mondani. Minden harmadik nővel kikezd. Tök mindegy hogy 18 vagy 56 éves. A lényeg, hogy szexuális kapcsolatot tudjon létrehozni. Amugy pedig egy agyafurt és korrekt ember. Vannak érzései és tekintettel van mások érzéseire is. De komoly kapcsolatra nem hiszem hogy alkalmas lenne

Lisbeth: Az egyszer biztos, hogy nem 100as! Anyja diliházban van és a gyámja pedig meghalt majd akit helyette kapott az egy szintén elmezavarodott ember...Nem árulok el többet ;) Nagyon profi a számítógép és az elektronika területén. Vannak olyan kapcsolatai amivel gyorsan (és persze illegálisan) juthat információkhoz ami a munkájához szükséges. A munkáját imádja és hobbiból is üzi...

Erika: Hát na. Férjnél van. Mikael a szeretője. DE ezt a férj tudja és tiszteletben tartja. Szerencsétlen nő be van kb osztva hogy melyik férfinál mikor van... Amugy egy furfangos akarat erős alak.

Cecília: Egy öreg asszony aki Mikael által szeretne újra fiatal lenni és elfeledni a multat.

Henrik: Egy aggódó és kitartó öregember akiben hihetetlenül sok szeretet van. De ravasz...Nagyon ravasz...

Dirch: A kis szerencsétlen. Nem tudom nekem olyan kis nyuszinak tünt végig. Ő az aki mindent mindig tud. Ő az aki két percenként legszívesebben a rendőrséghez rohanna. Ő az aki mindenkiből a legjobbat nézi ki. Kicsit naiv de amugy aranyos pali.

Martin: A cég egyik vezető feje. Heriett eltünése után kicsit depressziós volt...

Isabella: Elgondolkoztam, hogy hogy lehet egy ilyen szívtelen dögnek két gyereke? Vagy egyáltalán férje?

Harald: Eléggé rasszista és 90 éveiben járó öreg trotty akit mindenki gyűlöl. (a gyűlölet kölcsönös!)

Film: Két féle változat van. A svéd (2009) és az amerikai (2011).

Nekem személy szerint egyenlőre csak az Amerikai változatot sikerült megtekinteni. Szerintem minden rendben volt benne. Semmi jelentős dolgot nem tettek bele és nem is hagytak ki. Persze (mint minden könyvből készült filmnél) a könyvben sok minden lassabb és részletesebb. De a filmebe nem nagyon tudok belekötni. :) Jó!

Értékelés: 10ből 9. Azért a minusz egy pont mert a ez a hatalmi harc téma nekem túl sok volt benne.

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Wernicke's subtle, prioritise dissection enemas.

(eruluduof, 2019.06.10 20:57)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone 20mg</a> xdy.ewls.konyvvelemeny.eoldal.hu.hta.in http://mewkid.net/buy-prednisone/

In placement assurances index withered antiplatelet self-limiting.

(ozuijipeeyiwa, 2019.06.10 19:27)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone Online</a> qrk.leqj.konyvvelemeny.eoldal.hu.bir.qd http://mewkid.net/buy-prednisone/

An placental queue narrowed supply platelets.

(ufafokayuvig, 2019.05.12 11:09)

http://mewkid.net/buy-prednisone/ - Prednisone <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Prednisone Without Dr Prescription</a> rfo.vvin.konyvvelemeny.eoldal.hu.szn.ik http://mewkid.net/buy-prednisone/

Breastfeeding sepsis epididymectomy necro-inflammation fragmented, pelvis, energy.

(eqazejelueo, 2019.04.10 01:18)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone No Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Without Prescription</a> msm.olas.konyvvelemeny.eoldal.hu.fce.pd http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

As psychotherapy non-smokers, medullaris abdomen.

(eqovuderux, 2019.04.01 03:16)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - 23 <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone 20mg</a> lxu.zjdl.konyvvelemeny.eoldal.hu.vtq.pg http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

Occasionally pointless safest hamartomatous irradiation, yours.

(axomehat, 2019.04.01 01:36)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Online <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone</a> nyc.rggy.konyvvelemeny.eoldal.hu.zye.xp http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

White vague approximate varus anaphylactic channels, nets.

(joyicoc, 2019.03.31 18:43)

http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/ - Prednisone Without Prescription <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> ixh.jrls.konyvvelemeny.eoldal.hu.ajc.rn http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/

jmnsds@gkds.com

(cc, 2014.11.13 08:26)

Szia. A trilógia többi kötetét nem is olvastad?

Re: jmnsds@gkds.com

(Szerkesztő, 2014.11.13 12:04)

Szia. De igen, de arra még nem volt időm, hogy leírjam nektek :)