Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mats Strandberg-A Kör

Mats Strandberg, Sara B.Elgren

                             A Kör

Figyelem! A Kör II. kötete épp beszerzés alatt! Amint meg lesz a könyv a második részről is olvashattok tőlem véleményt!

 

 

 

 

Adatok: Írta: Mats Strandberg és Sara B.Elgren

Cím: A Kör

Eredeti cím: Cirkeln

Kiadás éve: 2012

Kiadás éve M.o.on: 2012

Fordította: Péteri Vanda

Kiadó:Geopen Könyvkiadó

Oldalak száma: 549

 

 

 

 

 

Rövid ismertető (könyv borítón lévő szöveg):

Engelsfors. Egy apró csodás kis város Svédországban, ahol 6 lány épp csak elkezdte a középiskolát. Semmi közös nincs bennük - kivéve hogy mindegyikőjükben ősi ördögi erő lakozik.
Az őszi szemeszter csak elkezdődött, amikor egy halott diákot találtak a suli egyik wc-kabinjában. Mindenki öngyilkosságra tippel. Mindenki, leszámítva a hat lányt, akik tudják az igazságot. Egy éjjel, amikor a hold kísértetiesen vörösen borítja be az eget, a lányok találkoznak a parkban. Nem tudják hogyan és miért mentek oda, csak azt tudják, hogy szükségük van egymásra a túléléshez.
Azt mondják boszorkák. Egy ősi prófécia állítja, hogy ők a kiválasztottak. Ettől a naptól kezdve a gimiben már élet vagy halál a tét. És a lányoknak még sok mindent meg kell tanulniuk saját erejükről is. Az idő csak fogy. Valami vadászik rájuk, és ha nem ők találják meg előbb és pusztítják el azt, akkor ők halnak meg…

Saját regélés:

Aki más véleményemet nem olvasta volna nekik mondanám, hogy én kicsit részletesebben ki is szoktam fejteni a stori lényegét.Hát akkor belevetem magam a könyv mélyéseibe...Kezdjük hát!

Az egész történet onnan kezdődik, hogy Eliast, az igazgatónő a szobájába hivatott, mert a fiú tanulmányi eredményei nem túl kecsegtetőek. Addig semmi különös nem is történik amíg Elias kifelé menet meglátja, hogy az igazgatónő az általa leszedett hajszálát (a rendmániájára hivatkozva) egy borítékba rejtette. Ezek után Elias kiszabadulva az igazgatónőtől felhívja a legjobb barátnőjét Linéát. Aki éppen nagyon haragszik rá mert a fiút megint elcsábította a drogok világa... Miután letették a telefont Elias egy elhagyatott mozsdóba ment ahol egy széttört tükörrel végzett saját életével.

Ezután bemutatára kerül a többi szereplő is. Minoo-t, aki a nagyon okos de magányos, Vanesszát aki pedig az iskola egyik nagy alakja, aztán Anna-Karint akit mindenki az alakja miatt csúfol és ki van közösítve, Rebeca pedig a friss szerelmes és Ida a szívtelen "sztár. Majd Minoo álltal Linéát. Hiszen Minoo szokása szerint a szünetekben egyedül szeret lenni így az elhagyatott wc-k felé veszi az irányát ahol Linéa éppen naplót írogat. Minoo úgy tesz mintha csak könnyíteni jött volna magán ide de észre vesz egy nagy adag vértócsát a bezárt wc fülke körül. Linéa és Minoo Elias holtástére lelnek...

Egyik éjjel mind a hat személy (Minoo, Ida, Rebeca, Vanessza, Anna-Karin, Linéa) az elhagyatott mocsártanyán találják magukat ahol az iskola gondnoka várja őket. Vagyis pontosabban egy kiválasztottra számított akinek az útját segítenie kellene de egy helyett hatan jönnek. Egyikőjük sem érti, hogy mi folyik itt... Egyik percről a másikra amikor Ida csapot papott ott akart hagyni fele száll valami amely segítségével Ida a levegőbe emelkedik és olyat mond hogy a gonoszok ellen nekik össze kell fogniuk különben a világ megsemmisül. Bár eredetileg heten lettek volna a csapatban, Eliassal együtt...De őt már a démonok a hatalmába kerítették.

Mind a hatan boszorkányok és mind a hatukra szükség van. S mindenkiben lakozik egy mágikus képesség amit fel kell fedezni magukban. Ekkor valakinek már tiszta hogy mi a képessége. Vanessa láthatatlanná tud válni, Anna-Karin irányítani tudja az embereket kedve szerint...

Valakinek az egész mögött állnia kell... De vajon ki az? Az igazgatónőre esik a választás. Akinek a házába Vanessa és Minoo betörnek és kutakodni kezdenek nyomok után. Találnak is egy bezárt ajtót de könnyen kitudják nyitni és egy furcsa elvarázsolt szobába kerülnek tele érdekes könyvekkel és löttyökkel... Majd bezárul az ajtó és káosz keletkezik a szobába. Minoo és Vanessa kéz a kézben kimenekülnek.

Eközben Rebecát is hivatja az igazgatónő. A lány attól fél hogy a tanár fülébe jutott esetleg az a hír h Rebecának evészavarai vannak...Egy kis beszélgetés után végül Rebeca az iskola tetejéről leugrik...Még egy öngyilkos? Lehetséges ez?

De vajon ki áll az egész hátterében...?

Ekkor az igazgatónő bevallja hogy a boszorkány tanács egyik tagja és az a dolga hogy rájuk vigyázzon és hogy a képességüket fejlesztgesse. Órákat vesznek a tanárnőtől, de félnek hogy ki a következő és hogy nem tudják megakadályozni...

Ida látomást lát. Rebeca testébe van zárva és látja ahogy Gustaf (Rebeka szerelme) letaszítja őt a tetőről. GUSTAF?

Hát... Vanessa mint láthatatlan ember követi Gustaf minden lépését de semmi gyanusat nem észlel.Minoo egyszer találkozik Gustaffal aki szerelmet vall neki majd megcsókolja. Ezek után Minoonak eszébe jut hogy hogyha Gustaf ott volt Vanessa ezt mind látta. Úgyhogy felhívja(még ott helyben), hogy nem az aminek látszik. De Vanessa nem érti a dolgot hiszen csak békésen áll Rebeca sírja mellet ahol Gustaf áll... HOGY MI? 2 HELYEN VAN GUSTAF?

Egyre kacifántosabb a dolog...Közben történek ám más dolgok is. Például Anna-Karin úgy akar a menők közé kerülni, hogy erejével rákényszeríti a társait arra hogy szeressék őt (egy partin például majdnem lefekszik azzal aki tetszik neki mert az erejével képes rábírni). Minoo pedig nagyából összejön a matektanárával Maxxal akinek a lakásán is volt és az első csók is elcsattant. ÉS több öngyilkos merényletkisérlet is történt a körön belül...de ők felül tudtak kerekedni a démonon...

MIK LESZNEK MÉG?:

-Ki az a bizonyos Mona?

-Igazgatónőnek milyen szerepe is van?

-Az iskolai gondoknak miért van emlékezet kiesése?

-Gustaf két helyen lehetett?

-Kik és miként akarnak öngyilkosok lenni?

-Milyen erőik vannak a többi tagoknak?

-KI ÁLL MINDEN MÖGÖTT?

Saját vélemény:

Hm... Eléggé nagy elvárással kezdtem neki ennek a könyvnek mert mindenhonnan azt hallotam, hogy Huuuu de jó, meg húúú de izgi! Nekem meghát épp ez izgi még is vámpír sztori nélküli könyvecske kellet.

Az egész könyv ugyebár 549 oldal amit további 5 nagy fejezetre és 60 alfejezetekre osztja a szerző. Szerintem a fejezetek hossza éppen elég. Nem akar mindent beleírni egyetlen alfejezetbe és nem is egy mondatos terjedelműek. (kb 1 alfejezet 10-12 oldal) Úgyhogy nekem a szerkezete bejön.

Nyelvezet...Hát gondolom ez a fordítástól is függ de volt olyan szó benne amit még életemben nem hallotam és rá kellet kérdeznem másoknál a jelentésére. Ami számomra eléggé meghökkentő. Úgyhogy tanultam belőle.

Maga a történet tetszik, mert hát izgalmas és nem mindennapi ötletekkel an tele. Tetszett, hogy a végén eléggé nagy csattanó, hogy ki áll az egész gyilkosságok hátterében. DE nem az én stílusom annyire ezek a démoni jelenséges dolgok.  Ami a történetben baromira tetszett, azok az öngyilkosságos részek. Lehet, hogy mazoista vagyok?! Nem hiszem. Egyszerüen annyira jól érthető, hogy mi történik éppen az emberben anélkül, hogy egyesszám első személyben írta volna.

Voltak benne számomra elég kusza logikai szálak amiket végül nem is sikerült teljesen kibogóznom... 

Ez egy olyan könyv amiben az elejétől a végéig izgultam. De eléggé brutálisan. Többször mármajdnem elaludtam egy nehéz nap után..."áh még egy pár oldalt olvasok..."-gondoltam én...Na persze ebből lett 3oldal...majd 10 a végén meg azon kaptam magam, hogy teljesen éber vagyok és nem tudok aludni úgyhogy rápakoltam még pár fejezetet... Úgyhogy ajánlom mindenkinek kávé és fekete tea helyett! Én konkrétan utána rosszat álmodtam. :D

Emelett nagyon meglepődtem a második áldozat után. Mert oké hogy egy ember meghal és akkor annak az okát kutatják. ERRE BUMM! Még egy? Méghozzá a szerintem legaranyosabb karaktert? Kár érte...de még feszültebbé teszi az egészet ami jó!

Eléggé sok szerelmes száll van belefűzve minden oldalról...(Elias például buzi, Vannessának van egy Wille nevű már éretségizet barátja stb.)

Borító. Ha meglátom a könyvesboltban lehet hogy nem veszem a kezembe. Szürke és semmi extra és ha jól láttam akkor a másodiknak szinte ugyan így néz ki a borítója csak más címmel(?!).

AJÁNLOM ANNAK AKI:

-szereti a természet feletti erőkkel rendelkező emberek csodás történeteit

-akinek az orvosa azt ajánlja, hogy ne ígyon annyi kávét... ;)

- szereti az olyan könyveket amik durva részletekkel van tele

-szereti a csavart logikát

NEM AJÁNLOM AKI:

-nem szereti a szerelmes/érzelmes sztorikat

-nem szereti ha nem tud aludni... :D

-nem szereti a fantasy-t

 

 

Értékelés: 10ből 8 mert rossz álmaim voltak tőle és nekem túl csavaros volt a sztori...(de ez lehet hogy csak az én lassú logikám hibája!) De amugy jó volt és a II.at is elfogom olvasni!


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.