Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


John Green-Csillagainban a hiba

John Green

Csillagaimban a hiba

covers_282570.jpg

Adatok:

Író: John Green

Cím: Csillagainkban a hiba

Kiadó: Gabo Könyvkiadó & Kereskedelmi KFT.

Kiadás éve: 2013

Fordító:Bihari György

Oldalak száma: 296

Fülcím:

A rákellenes csodagyógyszer összezsugorítja a tumort, és biztosít még néhány évet Hazelnek, ám ő így is folyamatosan a végső stádiumban van, és a diagnózisában már megírták az élete utolsó fejezetét. De amikor a támaszcsoportban megjelenő, isteni Augustus Waters képében bekövetkezik a nem várt fordulat, Hazel történetét is át kell írni...
A csillaginkban a hiba - John Green eddigi legambiciózusabb és legfájdalmasabb, mélyenszántó, vakmerő, pimasz és kíméletlen műve, lélegzetelállító felfedezőút az élet és a szerelem kacagtató, vérpezsdítő és tragikus birodalmában.

John Green, a New York Times munkatársa, aki többek között Printz-éremmel, Printz-oklevéllel és Edgar-díjjal büszkélkedhet, már kétszer jutott be a LA Times könyvdíjának döntőjébe. John és testvére, Hank a Vlog fivérek a net egyik legnépszerűbb videoblogjának szerzői. John az indianai Indianapolisban él feleségével és fiával.

Saját regélés:

Hazel egy 17 éves tini, akinek tüdőrákja van már évek óta. Azzal a tudattal él nap mint nap, hogy megfog halni. Kezdi hatalmába keríteni a haldoklással együtt járó depresszió, így a sok rák elleni gyógyszer és oxigén palack mellé, antidepresszánst is kap.

Semmilyen szociális élete nincsen, úgyhogy édesanyja és az orvosa, hogy önsegítő csoportba menjen, ahol hasonló sorsú gyerekek gyűlnek össze mint ő maga. Hazel viszont rühelli ezt a csoportot, amíg egyik nap meg nem jelenik egy új tag egy haverja (Isaac) oldalán. Nagyon is helyesnek és vonzónak találja a nála talán idősebb fiút, aki egész végig őt bámulja. Hazel zavarba jön először, nem tudja kezelni és csak zavartam el néz, majd taktikát vált: visszabámulja a fiút, akiről kiderül, hogy rák miatt elvesztette az egyik lábát, de már 14 hónapja nem újult ki semmiféle rák benne.

A csoport után, amíg kint vár édesanyjára, csatlakozik hozzá az új fiú: Augustus Waters, másnéven Gus. Csevegni kezdenek és gyorsan kiderül, hogy a fiú igen csak vonzalmat érez a lány iránt és ezt nem is titkolja. Bár egy pillanatra úgy tűnik Hazel neheztel a fiúra, mert cigizik, gyorsan kiderült, hogy nem cigizik, csak azzal szórakozik, hogy a gyújtatlan cigit a szájába tartja.Meghívja egy filmre magához. El is mennek, így gyorsan megismerkedik Hazel a fiú szüleivel.

Gus többet akar megtudni Hazelről, így kérdezgeti, és megegyeznek, hogy egymás kedvenc könyvét kiolvassák. Miután így elbúcsúztak, több nap eltelt úgy, hogy Hazel várta Gus hívását. Próbálta a elterelő hadműveletnek funkciónáló: barátnővel való plázását. Majd SMS-nek, majd telefonálnak.

Gus hátterében szívből való zokogást hall Hazel. Isaac akinek retinarákja van (szemrák) így ki kell műteni a maradék működő egy szemét, így a barátnője szakított vele és totál kikészült...Hazel persze odamegy segíteni, s mivel Isaac-en nem sokat lehet segíteni, mivel tombolni van kedve, inkább beszélget Gussal, akit kikészít, hogy Hazel kedvenc könyve ilyen befejeztenül zárul le.

Hazelnek az az álma, hogy megtudja kedvenc könyvének végét mielőtt meghal. Ennek érdekében több levelet is írt az írónak (Peter Van H.), de semmi válasz. Gus gyorsan felveszi a kapcsolatot a titkárnővel aki továbbítja Peternek, aki meg is hívja a két fiatalt Amszterdamba. Na de még is hogy jussanak el oda? Nincs pénze egyik családnak sem erre, a sok komplikációról ne is beszélve...

DE! Minden rákos gyerek kap egy utolsó kívánságot amit beválthat. Hazel Disneylandre pazarolja a sajátját, Gus így felajánlja a sajátját, úgyhogy mind ketten elmehessenek az íróhoz.

Meg is szervezik, amikor váratlan fordulat: Hazel rosszul lesz. Tüdeje megtelik vízzel és kórházba kerül. Akkor most ugrik Amszterdam?Úgy tűnik nem mehet, mivel veszélyes számára. Így Hazel elszomorodik és nem rájön arra hogy fél Gust közel engedni magához. Fél, hogy fájdalmat okoz neki azzal, hogy közel engedi, majd meghal. Megegyeznek Gussal: CSAK BARÁTOK!

De végül édesanyja látja, hogy mennyire fontos lenne neki ez az Amszterdam és megszervezi az utat, úgy hogy ő is velük megy. Megérdeznek Amszterdamba, ahol az első estén Gussal vacsorázik. Másnak elmennek az íróhoz, aki nem olyan kedves, mint ahogy eddig tűnt. Egy alkoholista állat, aki nem látja szívesen a két fiatalt.Szomorúságukba elmennek Anne Frank múzeumába, ahol megtörténik a rég várt pillanat: a csók. Majd kb félórával később ahogy hazaérnek a hotelbe megtörténik a másik nagyobb súlyú csoda... :) Ez után Gus közli rosszabodott az állapota: kiújjult a rákja.

Haza mennek és Gus egyre rosszabbul és rosszabbul lesz. Haldokol. Kerekesszéket kap és egyre jobban elveszti az erejét. Egyik éjjel amikor már Hazel tudja nincs sok idő hátra, hogy az időt Gussal töltse. Gus telefonjáról hívja valaki...már fél, hogy a legrosszabb bekövetkezik, de Gus volt az. Egy benzinkútnál volt és kérte Hazel segítségét. Tudta, hogy baj van. De nem gondolta, hogy ekkora...Ahogy odaért, Gus a saját hányadékába fekve fuldokolt, majd elvesztette eszméletét.

Tehát eljött az idő...Gus tudja megfog halni és fel is készül rá, majd meghal, de hagy valamit Hazel számára...

Mi lesz még?:

-OKÉ jelentése

-Isaac idegösszeroppanása

-Isaac és Monica zűrös kapcsolata

-Isaac műtétje

-Gus haldoklása

-Gus halotti beszédei

-Gus búcsúajándéka

-Peter Van H. való találkozás

-Gus és a családja

-Gus exbarátnőjének története

-egy váratlan vendég a temetésen

Kinek ajánlom:

-minden romantikus lelkületűnek

-aki bírja a szomorú történeteket

-aki tudja viselni a nehéz sorsok terheit

-akinek jó az átérző képessége

-igazából főleg a fiatal korosztálynak tudom ajánlani

Saját vélemény:

Megmondom őszintén. Nagyon rosszul álltam neki ennek a könyvnek. Nem nagyon akartam rávenni magam. Én meg a romantika, nem járunk kéz a kézben. De bevallom egyetlen otthon töltött beteges  napon befaltam.

Mielőtt neki kezdtem volna, elolvastam egy két könyv kritikát. Mindegyik azt írta, hogy garantált a sírás. Én csak forgattam a szemem, hogy "hogy hagyjuk már...dehogy is. Ez valami nyálas izé amin max a nagyik sírnak"...GONDOLTAM ÉN. És a könyvhangulatához képest egész sokáig bírtam sírás nélkül. Csak az utolsó és az az előtti egy-két fejezten bőgtem... Jó! Ítéljetek el...Igazatok van. De nem tehetek róla.

Hazel szemszögéből látunk mindent, ami nálam csak is plusz pontot jelenthet, hiszen nagyon szeretem, ha egyesszámban írnak. Főleg azt tartom érdekesnek, ha a másik nem gondolkodásmódjába próbálja beleélni magát, ahogy itt is.

A kritikákban azt írták, hogy igen romantikus, de hogy nem nyáladzik, épp megtalálja a közép utat. Hát. Nekem egy LEHELETTEL (tényleg csak egy iciri picit) volt sok a szerelmes "jaj de szép vagy, a legszebb vagy, érted élek" megszólalás. De valószinű csak azért mert én soha az életben nem olvastam romantikus regényt (A nagy Gatsby-n) kívül.

Ahogy írtam, gyorsan befaltam. Vagyis nagyon jó a nyelvezete, könnyen gyorsan olvasható, remek a fordítás! Fantasztikus a humor, sokat mosolyogtam. Hihetetlen, hogy tényleg vannak olyan halálos betegek akik így tudják feldolgozni a dolgokat, hogy viccelődnek és élvezik utolsó perceiket.Tényleg magával ragad maga a halállal való szembe nézés, küzdés és élni akarás.

A legjobban a fordulat tetszett, hogy végig azt mutatja Hazel mennyire rosszul van szenved és Gus pedig él és virul a 89%os élési esélyeivel és akkor BUM! Gus halt meg...Váratlan volt számomra. A másik zseniális fogás pedig a legvége amit NEM árulok el... Csak annyit, hogy Gus meglepi valamivel Hazelt.

A borító hihetetlenül tetszik. Egyszerű, fiatalos és a cím is értelmet kap rajta! Tetszik! A hossza is éppen elég. Nekem ha több lett volna sok lett volna, ha pedig kevesebb, tuti hiányoltam volna valamit. Féltem kicsit, hogy nyitott marad a film vége, mint ahogy a könyvben lévő könyvnek (haha), de hála istennek nem.

Film:

Pár perce fejeztem be. Egyetlen bakit nem találtam benne. Semmit nem költöttek hozzá, semmit fontos mozzanatot nem hagytak ki. Nem azt mondom, hogy nem voltak kis változatások, de a lényeg megmaradt. Nagyon meglepődtem mennyi mondat van a könyvből kiszedve szó szerint. Ezeket imádom. Mondhatom, tényleg mindent megjelenített a képkockákban a rendező, amit az olvasó elképzelt. Érződik, hogy az írónak volt beleszólása a rendezésbe!! Sok kis apró feleslegesnek tűnő mozdulat, ott volt a helyén és értelmet kapott :)

Na jó még is egy hiányom volt: Gus régi barátnője. Róla sok szó esett...és még sem jelent meg. Vagy csak elsiklottam volna a filmnél felette?

Hazel legjobb barátnőjét hiányoltam, de ezt nem könyvelem el hibának, mert semmi szerepe nem volt neki és a könyvben is csak kétszer-háromszor jelent meg.

Színészek. Már kezdem magam kínosan érezni, hogy ennyire dícsérem, de még a színészek is tetszettek. Ansel Elgort eddig nem sokszor tudott meggyőzni tehetségével, de ebbe teljesen eltudtam hinni, hogy teljesen fülig szerelmes...Az a nézés... *_* Én a filmen talán többet bőgtem, mint a könyvön, talán csak azért mert a könyv végén már hajnali fél egy volt. :)

Értékelés:

Nem az én műfajom, és én nem fogok emiatt rászokni a romantikus könyvekre, de azért néha-néha jól esik egy ilyen. Mondjuk...7 a 10ből? Igazságtalan lennék? Pedig megríkatott, még sem adnék jó szívvel többet. Nem megy. Szép vol, jó volt, vége volt. :)

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Tiotroprium withdrawl contacts thinking, views.

(apermov, 2019.06.03 12:05)

[url=http://mewkid.net/buy-prednisone/]Prednisone 20mg[/url] <a href="http://mewkid.net/buy-prednisone/">Buy Prednisone</a> joy.usyg.konyvvelemeny.eoldal.hu.tqg.in http://mewkid.net/buy-prednisone/