Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Jeff Vandermeer-Expedíció

Jeff Vandermeer

Expedíció

Adatok:            Író: Jeff Vandermeer

Cím: Expedíció

Eredeti cím: Annihilation

Kiadás éve:2014

Kiadás éve M.o.on: 2014

Kiadó:Agave

Fordító: Török Krisztina

Műfaj: Sci-fi

Oldalak száma:172

 

 

 

 

 

 

Rövöd ismertető (fülszöveg):

Az X Térséget a kormányzat már harminc éve környezeti katasztrófa sújtotta övezetnek álcázza, így mostanra az érintetlen és burjánzó vadonnak látszó terület csupa misztikum és rejtély az emberek szemében. A Déli Végek nevű titkos ügynökség ez idő alatt számos expedíciót küldött a hely felderítésére - szinte mindegyik tragikus véget ért.

Most indul útnak a tizenkettedik expedíció.

A kutatócsoport négy nőből áll: egy antropológusból, egy geodétából, egy pszichológusból és egy biológusból. A küldetésük felderíteni a terepet és mintákat gyűjteni, feljegyezni minden tudományos megfigyelést a környezetről és egymásról, valamint mindenek felett elkerülni az X Térség természetfeletti hatását.

Az expedíció mindenre felkészülve indul útnak, és hamar megdöbbentő felfedezéseket tesz - például talál egy megmagyarázhatatlan topográfiai jelenséget és olyan életformákat, amik meghaladják a megértés képességét -, de mégsem ezek, hanem a tagok egymás elől gondosan elrejtett titkai változtatnak meg mindent.

Saját regélés:

Mint minden eddigi véleményemet ezt is saját rövid összefolalóval kezdeném.

NOSZA!

X-Térség egy olyan térség amiről az emberek nem nagyon tudnak semmit. A tudósok nem tudják megállapítani, hogy ott milyen körülmények vannak és ez milyen hatással lenne az emberiségre. Ennek a kiderítése érdekében néy személyt küldenek erre a trópusi erdő szerű helységre. Ey biológust, egy  antropológust, egy geodétát és egy psziholóust. Az expedíció résztvevői kapnak személyenként egy naplót, hogy mindenki a saját megfigyeléseit a kisnaplójába belevéshesse.

A biológus szemszögéből látjuk az X-térség különböző pontjait. Szerintem konkrétan a naplójában nyerünk betekintést. A résztvevők nem tudnak egymásról semmit sem. Még a neveket sem. A napló mellé kap mindenki az övére egy villogó kisdobozkát ami ha pirosan villona akkor tudják hogy bajban vannak.

Az egész expedíció fő vezetője a pszihológus aki próbál urrá lenni a dolgokon és igyekszik a csapatot összekovácsolni már az első este az alaptáborban.

Azonnal munkához is látnak és találnak egy bizonyos alagutat (Tornyot) ami ey térképen sem szerepel. Vajon miért? A biológus bemerészkedik és egy levezető lépcső mentén különös növényt fedez fel. Olyan növényt amelyek szavakat alkotnak. A szavak pedig egy nagy összefüggő mondatot. De az első alkalommal nem mer nagyon lejjebb merészkedni.

Az alaptáborban beszélgetés és tanakodás közben a biológus azt vette észre hogy a pszihológus hipnotizálja mindannyijukat. De vajon rá miért nem hat és ha eddig hatot akkor hányszor nem volt már magánál?

Rájött, hogy a lépcső melleti növény pollenjei miatt nem hat rá a hipnózis de úgy tetteti mintha még a vonzása alatt lenne.  Másnap eltünik az egyik társa. Meglépett? De hova? A pszihológus azt állítja hogy reggel úgydönt haza megy.

Hm...már csak 3an maradtak. Folytatják a dolgukat az alagútban. De akkor már ketten mennek le és a pszihológus kint marad. A lépcső alján egy bűzölő trutyibanúszó hullát találtak aki nem más mint a "haza ment" társuk. Felmennek, hogy tisztázzák a pszihológussal de mire visszatérnek ő is eltünik. Vajon miért?

Mi lesz még?:

-régi falu felfedezése

-pszihológus felkeresés

-harc egymással és a környezetben lévő állatokkal (vagy mutánsokkal)

-biológus élete

-biológus férjének rejtéjes története

-rejtekhely találás

-látomások/képzelgések

Saját vélemény:

Röviden és fájdalom mentesen kimondom: ez sz*r volt!

Bavallom már kezdtem rosszulérezni magam, hogy az oldalon sokkal sokkal több a jónak értékelt könyv, mint a rossz. Féltem, hogy egy kicsit túl kedvesnek és ezáltal hiteltelennek tűnhetek.

Nos, a borító engem totál meggyőzött és magával ragadott (ezért is vettem meg). Úgyhogy szerintem arra nem lehet panasz. Egyszerű de mégis egyedi.

Elég vékony a könyv cirka 172 oldal. Öt fejezetből áll amit a biológus szemszögéből van megírva. Ami már nálam egy pluszpont mivel imádom azokat a könyveket amik e/1ben íródnak. Sokkal személyesebben hatnak rám valami miatt.

Most kérdezitek, hogy oké de akkor mi a probléma? Miért volt rossz? Mert ez a sztori a végére annyira el lesz rontva, hogycsak na. Az elején lehet hogy túl sokat vártam tőle és azért csalódtam ekkorát. Az egész történet a végére nagyon lefárasztott. Én szeretem a Sci-fi-t, de ennél ráncoltam a homlokomat a gagyi fantázia elemen.  Ebből az alapsztoriból olyan jót lehetett volna kihozni és az elején azt hittem,hogy az is lesz belőle, de tévedtem

Sajnálom, kövezzetek meg, de ez pocsék volt és ígérem nektek, hogy NEM FOGOM ELOLVASNI A TRIOLÓGIA TÖBBI RÉSZÉT! Ha fizettek érte akkor se...(na jó akkor megfontolom..:!)

Tényleg kevés könyvre tudtam eddig azt mondani, hogy nem tetszett, de ez egy ilyen eset.

AJÁNLOM ANNAK AKI:

eskü itt ülök pár perce és gondolkozom, hogy mit írhatnék ide, de semmit nem tudok megemlíteni...

NEM AJÁNLOM AKI:

-épp eszű éskímélni akarja magát egy rossz könyvtől

Értékelés: Nagy csalódás!!!!!!  4/10