Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Francis Scott Frizgerald-A nagy Gatsby

Francis Scott Frizgerald

A nagy Gatsby

 

Adatok:                         Író: Francis Scott Frizgerald826029_5.jpg

Cím: A nagy Gatsby

Eredeti cím: The great Gatsby

Műfaj: dráma

Oldalak száma: 197

Fejezetek száma:10

Kiadási év: 2012

magyarországi kiadó: Európai Könyvkiadó KFT.

 

 

 

 

Rövid ismertető (a könyvháttulján olvasható leírás): Azt mondod, hogy a múltat nem lehet újra élni? Miért ne lehetne? F. Scott Fitzgerald 1925-ben, A nagy Gatsby-vel ért pályája csúcsára: ez az a regénye, amely egymagában is előkelő helyet biztosítana számára a világirodalom nagyjai között. Jay Gatsby, a titokzatos milliomos felemelkedésének, tündöklésének és bukásának története nemcsak a dekadens és túlhabzó dzsesszkorszakot, a húszas éveket jeleníti meg művészi tökéllyel, hanem az amerikai mitológia, az amerikai álom olyan örök témáit is, mint ambíció, pénz és hatalom bűvölete, a lehetetlen megkísértése és az újrakezdés lehetősége. A szegény sorból származó Gatsby beleszeret egy gazdag lányba, Daisybe; a háború elsodorja őket egymástól, s míg a fiatalember a tengerentúlon harcol, a lány férjhez megy egy faragatlan, ámde dúsgazdag emberhez, Tom Buchananhez. Hazatérése után Gatsby fanatikus akarással (és az eszközökben nem válogatva) vagyont szerez, hogy méltó legyen Daisyhez és újra meghódíthassa az asszonyt, akinek még a hangja is csupa pénz. Mesteri szimbólumok, elegáns szerkezet, kristálytiszta próza, s a görög tragédiák sorsszerűségével kibontakozó cselekmény teszik remekművé A nagy Gatsby-t, amely több mint négy évtizeddel első magyar megjelenése után most új fordításban olvasható

Saját regélés:

Aki eddig nem nézett volna bele a többi menüpontomba felvilágosítom, hogy én a saját szavaimmal is leírom,hogy mi történt egy egy könyvbe. Bele is kezdek!

20-as években járunk. Van ez a bizonyos Nick aki a Long Sound partra költözik azon belül is a West Eggre ami a szegényebb része ennek a szakasznak. New Yorkban, kötvényekkel dolgozik.

Van egy távoli rokona Daisy Buchanan aki hozzáment Tom B.hoz és ennek a résznek a gazdagabbik felén éldegélnek(East Egg). Egyszer meglátogatja őket Nick és megismerkedik Miss Jordan Bakerrel aki már elsőre felkelti a fiatal ember figyelmét aki egy rendívül okos, szép és híres golfjátékosnő. A könyvfolyamán közelebb is kerülnek egymáshoz...

Tomról kiderül, hogy megcsalja feleségét egy Myrtly Wilson nevű hölgyel aki szintén házasságban él de nem nagyon zavarja egyik felet sem. Nem is csinálnak ebből annyira nagy titkot az egészről. Tom vett a városban egy kis lakást ahol gyakran találkoznak és enyelegnek pár sort.

Eközben Nick szomszédjában minden nap nagy bulikat csap a házigazda. Tele van az kert és a ház emberekkel. Nick csak azt látja, hogy nagyon sok ember jön megy ebben a nagy és drága házba. Egyszer viszont meghívást kapott egy levél formájában az egyik ilyen bulira. Elfogadja a meghívást és elmegy a mulatságba ahol újra összefut Miss Bakerrel aki éppen kapóra jön hisz nem ismer mást ott csak őt. A ház csodálatos: medence, csillárok, fényűzés mindenütt, de maga a háznak az urát sehol sem látni. Talán maga a vendégek sem tudják, hogy hogynéz ki sőt valószinűleg a fele azt sem tudja, hogy ez maga Mr. Gasby háza és partija. Nick eléggé jól érzi magát elbeszélget itt ott emberekkel, majd egy véletlen folytáb összeakad a házigazdával akivel összebarátkozik. Jay Gasby el is hívja hajókázni és kcsikázni másnapra.

Majd kiderül, hogy Daisy H. és Jay G. egy pár voltak réges rég. Jordan megkéri Nicket, hogy hívja meg Daisyt és Jayt egy teára magához, hogy újra lássák egymást. Mr. Gasby tud a tervről és már teljesen izgatott lesz az egésztől. Megtörtént a találka és kialakult még egy kis félre lépés ebben a bonyolult történetben.

Közben kiderül, hogy Jay Gasby nem is Jay de még csak nem is Gasby és amit mondott magáról annak a fele nem is igaz!

Mik lesznek még?:

-Gyilkosság a sárga kocsival

-Gyilkosság a medencében

-Gasby és Tom Buchanan összeröffenése

-Tom szeretőjének sorsa

-Mr Wilson megbolondul

-Egy 4 személyes temetés

-Nick és Jordan kapcsolata

-Daisy igazi érzései

Saját vélemény:

Hát kezdjünk is neki. Hozzá kell tennem már az elején, hogy kényszerből olvastam el a könyvet méghozzá eredeti nyelven. Sajnos az angol tanárom ezt akarta... :)

Mindig is szerettem azokat a könyveket ami E/1 személyben írodott így nekem egy kicsit személyesebben hat az egész történet. Összeségében egy romantikus drámáról van szó amiben sok a könny, a csalódás és mégtöbb a szerelem és kavarás. Elég jó, hogy a vége felé tett bele egy kis izgalmat egy két gyilkosságot és más egyebet különben ez egy nyálas tipikus dráma lett volna de így van egy kis más íze is a dolognak.

Fogalmam nincs milyen a magyart olvasni de az angol verziót sem nehéz olvasni úgyhogy gondolom a magyart annál könnyebb. (bár persze fordítótól függ!)

SZÓVAL, ez egy ilyen tipikus "Jaj a régi szerelmem után sóvárgok oh bárcsak újra együtt lehetnénk!" stori. Valakinek ez tetszik valakinek nem. Én személy szerint nem vagyok a nagy romantikus regény olvasó és öszintén bevallom magamtól soha nem vettem volna a kezembe!

Kinek ajánlom?

- Romantika kedvelőknek

-Dráma kedvelőknek

-főleg nőknek

A film :

 Nem rossz a film. Szerintem átadja a hangulatát az egész könyvnek. Az sem kis pont nálam, hogy Leonardo van a főszerepben! Fantasztikus színésznek tartom őt.  Nekem tetszett!

 

Hozzászólások

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.