Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agatha Christie-Paddington 16.50

Agatha Christie-Paddington 16.50

Csillagos értékelésem legalul találod!    

 

                    agatha-christie-paddington-16-50.jpg

 

Adatok:                                         Írta: Agatha Christie      

                                                  Könyvcíme: Paddington 16.50

Kiadó: Európa Könyvkiadó

Kiadási év M.o.-on:2000

Könyv oldalainak száma: 287

Eredeti cím: 4.50 From Paddington

Eredeti kiadó:Fontana Books. London

Kiadás éve:1957

 

 

Rövid ismertető ( a könyvhátuljáról): Az idős, törékeny Miss Marple maga már nem játszhat detektívesdit - amikor azonban tudomására jut, hogy barátnője, vonaton utaztában, egy gyilkosságnak lett szemtanúja, nem nyughat nyomozóösztöne. S az a "csekélység", hogy a mondott időben a vasútvonalon semmiféle bűnesetről nem érkezett jelentés, nem gátolja a találékony öregkisasszonyt abban, hogy kiderítse: mégiscsak történt gyilkosság, s hogy a feltételezett áldozat feltételezett holtteste vajon hová tűnhetett.

Saját vélemény: Ma kezdtem neki ennek a könyvnek. Éppen csak (sajnos) a feléig jutottam el ma. Úgyhogy (párnap) teljes könyv elolvasása után valószinű újra írom ezt a bejegyzésem. DE megint csak kezdeném az alap sztori elmesélésével.

Miss Marple egy megöregedett detektív akinek a barátnője Mrs McGillicuddy véletlen folytán szemtanuja egy gyilkosságnak. Látta a vonata (épp Marpléhez megy) mellet elhaladó másik vonaton ahogy egy férfi folytogat egy nőt(aki már szemmel láthatólag halott). A férfi háttal áll a vonatablaknak így az arcát nem látja. Amikor szól a kalauznak, az nem különösen akar hinni az öreg McGillicuddynak, de megigéri, hogy a végállomáson jelenti az ügyet. Mrs McGillicuddy megérkezik Marpléhoz és elmesél neki mindent részletesen. Marple természetesen hisz a barátnőjének és megpróbálja a nőt megnyugtatni azzal hogy majd megtalálják a nő holttestét a vonaton és az biztos benne lesz az újságokban.De nem írtak másnap az újságokban ilyesmit sőt a rendörség is írt McGillicuddynak, hogy végig kutattak mindent de semmi nyoma hullának. Marple elkezd nyomozgatni. (többszor végig megy azon az uton) Főleg azon gondolkodik el, hogy a férfi hogyan tudta a holtestet eltüntetni a vonatról?! Talán kidobta útközben? Na de hol? Ekkor Marple vonatra száll (megint) és megtanulmányozza azokat a nagy kanyarokat ahol a férfi kidobhatta a nőt. Úgy gondolta, hogy nem tudta máshol kidobni a nőt mint a Rutherford Hallon található nagy birtokon ami a Crackenthorpe családé.

Mivel Marple már öreg felfogad egy háztatrásvezető nőt Lucy Eyelesbarrow-ot akit már ismert és megkérte rá, hogy dolgozzon a Crackenthorpe családnak egy ideig. A Lucy elfogadta az ajánlatot és elment a hatalmas birtokra dolgozni. Rendesen végzi a munkáját a birtokos és a lánya elégedettek vele úgyhogy feltünés nélkül kezd kutatni a birtok hatalmas kertjében (természetesen a vasúti sín környékén) keresni valami nyomot. Talált egy púderdobozt és egyszörme darabkát(amilyet a szemtanú szerint a nő hordott). Marple azt mondta, hogy még ne szóljon Lucy a rendörségnek addig amig megnem találja a hullát. Úgyhogy nem adta fel, kereste tovább. Egyszer egy véletlen folytán megtaláta a hullát egy régi elhagyatott ólban(a birtokon). Felhívja a rendőrséget és Marplet. Az egész Crackenthorpe család haza jön erre az eseményre (Alfred, Harold, Cedric sőt még Byran is aki a meghalt Edith gyereknek a férje) Az ügyet Craddock nyomozó és Bacon felügyelő veszik kézbe. Mindenkit kihallgatnak egyenként a házban, de senkit sem véltek gyanusnak kivéve Emmát (aki amugy is a házban élt és ápolta a birtok tulajdonos beteg apját). Emma nagyon kétségbe esetnek látszott amikor kiderült hogy a halott Francia származázú lehet és ez feltünt a nyomozónak. Emma azért reagált így mert úgy gondolta hogy a meghalt báttyának a felesége lehet a hulla (még nem látták soha). A báttya elesett külföldön egy csatában de elötte megírta Emmának hogy feleségül vesz egy Francia nőt. Miután báttya meghalt a Francia nő nem írt a családnak semmit. De mielött megtalálták a holtestet(akkor volt a hulla 2-3 hetes) a nő írt egy levelet a családnak hogy Londonban van és szívesen meglátogatná a családot. Minden egybevág! De mindenki ganúsítottá válik, hisz mindenkinek lenne indítéka, ha jobban belegondolunk... Aztán hírtelen a főgyanúsítottunkat is megölik. Megint fordul a kocka.

Mik várhatók még a könyben?:

-Gyanúsítgatások

-Nem egy és nem is kettő gyilkosság lesz...

-Miért akarja az egész családot megölni a gyilkos?

-Milyen nyomra találnak Mr.Crackenthorpeunokája és bartja az ólban?

-Lucy marad a háznál miután kitünően elvégezte a Miss Marple által kiadott "küldetést". (hullakeresés) Vajon miért maradt ott?

-Gyilkos lelepleződik!

-stb.

 

Mi közben olvastam végig kattogott az agyam. Végig azon agyaltam, hogy ki lehet a gyilkos. Nagyon érdelt ki az a nő és hogy miért da vitték a pajtába. Nagyon jól van feléptve a könyv, mert minden személy valamilyen szinten gyanustított lett a könyvsorán, jól vezeti le a nyomozás lépéseit! Sok találgatás után jöttem csak rá a gyilkosra... Ilyen gyilkosságos/krimis ügyeknél pedig elég jól szokott fogni az agyam. De itt nem találtam ki olyan gyorsan mint ahogy általában.. :DD Úgyhogy ez nagyon pozitív. (hisz ha tudom már, hogy ki az már nem annyira izgi a dolog). Nekem hiányzott a fejezetek címe, mert azért egy fejezet címből azért derülhetnem ki dolgok.

AJÁNLOM ANNAK AKI:

-szereti a jó krimit

-nem szereti a hosszadalmas könyveket

- szeret gondolkozni a könyvalatt

-szereti a fordulatokat

-szereti a kis rövid fejezetekből álló könyveket (kb egy fejezet 6-7 oldal volt) vagyis aki szereti ha egy könyv szépen van tagolva

NEM AJÁNLOM AKI:

-nem tud rendesen odafigyelni a részletekre

- szereti előre látni a könyvnek a menetét

-nem szereti a krimit!!

Értékelés:

10.png

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.