Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agatha Christie- Tíz kicsi néger

Agatha Christie

Tíz kicsi néger

Mindig szívesen olvasom a Ti véleményeteket is, úgyhogy kommenteket is várok! ;)

 

covers_59843.jpgAdatok:

író: Agatha Christie

cím: Tíz kicsi néger

eredeti cím: And then there were none

kiadó: Európa Könyvkiadó

kiadás éve: 1998 (M.o), 1964 (Anglia)

fordító: Szíjjgyártó László

oldalszám: 211

 

 

Fülszöveg: 

Tíz egymásnak ismeretlen ember meghívást kap egy pazar villába. A villa egy sziklás, elhagyatott szigeten áll, amely sziget néger fejhez hasonlít, arról kapta a nevét is. A villa titokzatos tulajdonosáról mindenféle pletykák keringenek. A vendégek, bár valamennyiük múltjában van valami, amit legszívesebben elfelejtenének, reménykedve és örömmel érkeznek meg egy pompás nyári estén a sziklás öbölbe. A tulajdonos azonban nincs sehol. A felhőtlennek ígérkező napokat egyre félelmetesebb események árnyékolják be. A sziget látogatóit a különös fordulatok hatására hatalmába keríti a rettegés. Tízen érkeznek. Hányan távoznak? A bűnügyi regény koronázatlan királynőjének talán legjobb, leghíresebb művét tartja kezében az olvasó.

Saját regélés:

Bevallom úgymond "kínomban" kezdtem bele ebbe a könyvbe, mivel valami kis könnyeden olvasható történetre vágyott az agyam, pedig épp egy nehéz ("A varjak lakomája" c. könyvet) könyv közepén voltam... :)

Mindenesetre belekezdtem egy nap és azon kaptam magam, hogy vége. Kész. Kiolvastam. Tényleg egy napomat elrabolta, de megérte!

Jó, jó mesélek már bocsánat! 

Egy vonaton kezdődik a történet, ahol egymás után megismerhetünk hat utast, amint mindannyian (egymástól függetlenül) a Néger-szigetre készülnek eljutni. Odautazásuk okát, egy kis leheletnyi személyismertetőt, múltbeli visszatekintőt kapunk róluk. Mindannyian más-más indokkal, meghívás útján igyekszik a szigetre.

Amint leszállnak, mind találkoznak, hiszen ugyanazzal a vonattal jöttek és ugyanazzal a kocsival szállítják tovább őket a hajóhoz, ami az elszigetelt piciny szigetre viszi. A hajózás megkezdése előtt még egy fiatal férfi csatlakozik hozzájuk.

Megérkeznek a hatalmas luxus villához, amiről már sokat spekuláltak a pletykalapok is. Két szolga várt a megérkező vendégekre, maga a ház ura nem volt jelen. Mindenki kényelmesen elfoglalta a helyét, de valahogy senkinek sem volt jó előérzete az egésszel kapcsolatban. Ki ez a sok ember? Miért nincs itt az aki idehíva őket? Miért jöttek az Isten háta mögé? Nem mellesleg, miért vannak mindenhol kirakva a híres "tíz kicsi néger" c. vers? És a nappaliban miért található tíz darab néger szobrocska az asztalkán? 

Az utolsó vendég is megérkezett, így a házban (a szolgáló házaspárral egyetemben) tíz embert lehetett számlálni. A vacsora alkalmával, természetesen szóba elegyednek a vendégek és sorban kiderül mindenkit más hívta és más okból. Valakit munkát kapott (orvos, titkárnő, szolgák), valakit egy rég elfeledett barát nevében lett idehívatva, de olyan is akadt, aki egy nagyobb találkozó helyszínének gondolta a szigetet. 

Ezen az estén, hangszóróból egy hang mindegyikük nevéhez, egy-egy vádat olvasott fel. Mindenkit letaglózott a dolog, a szolgálóné még el is ájult. A hang forrása, egy lemezlejátszóból hangzott el, amit a szolgáló kapcsolt be a ház urának parancsára.

Természetesen az emberi természetből adódóan, valaki azonnal megkívánta védeni magát a hallott vád ellen, így körben mindenki elmondhatta miképp függ vele össze az eset. Persze valaki tagadta, hogy bármit tudna arról, amit hallott, valaki őszintén mesélte, de a legtöbben egy kis ferdítéssel és a háttér információk nélkül bevallotta.

Ezen az estén, a társaság legfiatalabbika holtan terült el egy alkoholos ital után...

Sorban halnak meg a vendégek, úgy hogy követi azt a bizonyos verset. Először felmerül egy tizenegyedik személy jelenléte, de gyorsan kizárva ezt a lehetőséget arra jutottak, csakis közöttük lehet az elmeháborodott gyilkos. Elkezdődik az egymásra mutogatás és gyanúsítgatás. Valakik szövetséget kötnek, valaki egyedül próbálja megfejteni, de egyre fogy a gyanúsítottak száma. De végül ki az? Ki vagy kik azok és mi az oka ennek a kegyetlenségnek? Hogyan hajtotta mindezt végig anélkül, hogy bárki rájött volna?

NEM SPOILEREZEK! TESSÉK ELOLVASNI! :)

Mi lesz még benne?

-Nyilván a megoldás ;)

-sok-sok nyomozás

-még több hulla

-izgalom felsőfokon

-rejtélyek tömkelege

Kinek ajánlom?
- Akinek van ideje, mert letehetetlen!

-Minden krimi kedvelőnek. (Az Agatha rajongóknak, pedig alapmű kérem szépen!)

- Aki szereti az agytekervényes történeteket.

Kinek nem ajánlom?

-Nehéz mit mondani...szerintem még, aki nem nagy krimi rajongó az is élvezni fogja!

Saját vélemény:

Ahogy feljebb már említettem (többször is) számomra egy letehetetlen olvasmány volt! Pörögnek az események, egyik hulla a másik után. Az olvasó folyamatosan próbál teóriákat felépíteni magában, ki lehet a titokzatos gyilkos és miként. Persze, a sok száz teória közöl egyik sem jön be a végén (ahogy a könyveiben általában).

Az egész hangulata borongós és idegfeszítő. Mindenkinek feljönnek a régi emlékei, bűnei, sérelmei, amibe mi belátást nyerünk. Szóval az egésznek van egy pszihológiai hatása is az emberre, hiszen minél többet akar az összes szereplőről megtudni, ahhoz, hogy közelebb juthasson a megoldáshoz. 

Rendkívül könnyen olvastatja magát, ami természetesen a magyar fordító zseninek is köszönhető! 

Kijelentem, hogy az eddigi kedvenc Agatha krimim, amit valaha olvastam (ha jól számolom nyolcat végeztem már ki).

Film:

Egy orosz mini sorozat készült belőle. :)

Értékelés:

Nincs semmi kivetni valóm. Minden stimmelt! :)

nevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.pngnevtelen.png

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.