Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Agatha Christie- Gloriett a hullának

Agatha Christie-

Gloriett a hullának

 

Adatok                        Írta: Agatha Christie861096_4.jpg

                                       Könyvcíme: Gloriett a hullának

Eredeti könyvcím: Dead Man's Folly

Műfaj: 100% Krimi

Fordította: Zentai Éva

Kiadó: Albatrosz Könyvek, Budapest

Kiadás éve: 1956

Kiadás éve M.o.-on: 1988

Oldalak száma: 266

Fejezetek száma:20

 

 

 

 

Rövid bemutató(könyvhátulján található ismertető):

Sir George és Lady Stubs kerti partit adnak, amelyen Ariadne Olivert, a híres krimiírót kérik fel, hogy szervezze meg a fő szenzációt, vagyis egy gyilkosvadászat nevű társasjátékot a vendégek számára. Ő szokásos vehemenciájával hozzá is lát az aprólékos előkészítéshez. Aki benevez, annak meg kell találnia az áldozatot, és ki kell nyomoznia a halálának körülményeit. A színhelyet előkészítik a megjátszott gyilkossághoz... De Ariadne bizonytalan, érzi, hogy valami nincs rendben. Ezért telefonál régi barátjának, Hercule Poirotnak, aki gálánsan a segítségére siet. A játék elkezdődik, de az áldozat nem csak játssza a halottat. Számára a vadászat véget ér. Nem úgy Hercule Poirot számára, akinek most kezdődik csak igazán...

Saját mesélgetés:

Újra és újra azzal kezdeném, hogy elregélném a sztorit egy kicsit saját szemszögből. :)

Poirot egy rejtélyes telefont kap Mrs. Oliver írónőtől. Miss Oliver arra kéri Poirot, hogy azonnal üljön vonatra és menjen el hozzá (Nassecombe, a Nasse-kastélyba) azzal lecsapta a telefont. Poirot úgy dönt követi az utasítást hisz jól ismeri az írónőt. Odaérve egy hatalmas kastélyban találja az írónőt aki (mintkiderül) nem a kastélyban lakik csak megbízást kapott a kastélynál. Az ott lakó Stubbs család szeretne egy Hol a hulla? játékot csinálni a környéken élők számára(természetesen belépőért). Ehez kellet a krimi írónő hogy a játékhoz egy frappáns sztorit találjon ki és rendezze is meg ott helybenn a kastély hatalmas kertjében (ahol mellesleg kibe járnak a túristák!). Ennek a játéknak az a lényege hogy állomásokon rejtvények találhatók és a játékosoknak el kell jutniuk a hullához ami a folyóparti csónakházban rejtenek el a játékmesterek. Ezeket az infókat megtudva Poirot nem érti miért van itt?! Az odahívásának 2 oka is van. Az egyik, hogy Miss Oliver úgy tervezte, hogy a nagy és híres Poirot fogja odaadni a játékgyőztesének a jutalmat a másik ok pedig, hogy a hölgy arra gyanakszik, hogy a hulla játék során igazi gyilkosság lesz persze ezt nem tudja alátámasztani semmivel de inkább nem bízta a véletlenre és idehívta Poirot, hogy, hogyha a női megérzései véletlenül bejönnének akkor legyen még egy detektív gondolkozású ember.

Elég sok ember bele van vonva a játék menetébe: Sir George Stubbs maga a házi gazda,Hattie avagy Lady Stubbs, Weyman az építész, miss Brewis a titkárnő, Legge házaspár (Alec és Sally), Warburton kapitány, Mastertoni házaspár, Mrs Folliat akinek a családjáé volt a kastély régen.

Az egész rendezvény elött pár nappal érkezik Poirot úgyhogy van ideje megfigyelgetni az embereket. Mindenkiről tud véleményt formálni még az egész parti elött. Eljött a nagy nap. Hattie levelet kapot az unokatesójától, hogy párnapra beugrana méghozzá még az nap érkezne oda, mert erre jár a yachtjával. Lady Stubbs felettébb különösen viselkedik miután elolvassa ezt a levelet, szinte bepánikol és azt motyogja, hogy az az ember gyilkolni is képes...

Elkezdődik az ünnepség. Minden és mindenki a helyén van. A csónak házban lévő "hulla" leányzó is elfoglalta a helyét. Poirot körül nézelődik a rendezvényen hisz amig nem ért valaki a célba nincs sok dolga...Van mindenféle játék, jósssátor stb. Egyszercsak kerestetik Lady Stubbstot hisz kell a szépségversenyhez mint zsűri tag. De sehol a nyoma. Poirotot küldik a keresésére majd csatlakozik hozzá az írónő Miss Oliver. Azt gondolják (miután mindtent végig néztek) hogy meglehet hogy lement a "Hullához".. Benyítnak s láámmm! Szegény 14 éves kislány halottan fekszik a földön...

Na de vajon ki akarja megölni szerencsétlen kislányt? Mi oka volt erre? Eközben Hattie sem kerül elő. A házban mindenki gyanus...mindenkiben látni valami lehetőséget.... :D Lady eltünése esetleg egy másik gyilkosság? Hova tünt? Él még? O NE! A kalapja a patakban... MI EZ AZ EGÉSZ?

Mik lesznek még?

-Lady kalapja a folyóban

-titokzatos unokatesó

-titokzatos Gloriett

-különös inges férfi febukkanása

-az előző család titkai...

-KI A GYILKOS????

-HÁNY HULLa VAN?

Saját vélemény: Összeségében tetszett ez a könyv. Jó az alap játék ötlet. Hihetetlen, hogy MINDENKI de komolyan MINDENKI gyanúsított ebben a könyvben és a végén csak azért jön rá az ember hogy ki a gyilkos mert leírja. SOHA nem jön rá az ember Agatha gyilkosságaira...FENOMENÁLIS! EGYSZERÜEN FENOMENÁLIS!

A Terjedelme is kimondottan tetszik, mert nem huzza annyira nagyon szét a nyomozást stb. Épp annyi sor és oldal van megírva amennyi szükséges és az pont elég!

Nagyon az elején történik a gyilkosság ami nálam pozitívum, mert így nem uncsi. Nem volt olyan pont ahol azt mondtam volna hogy uncsi. Egyfolytába pörgött az agyam és gondolkoztam! :)

A többi általam olvasott Agathák közül ez eddig a kedvencem! :)

Értékelés:

A téma remek, szereplők szintén, terjedelem pompás...talán a túlbonyolítást a végén nem kellet volna...Ezért 9.5!

10.png

 

A mappában található képek előnézete Várható könyv vélemények tőlem.

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Fifths sphenoid promise buffered savings tetracycline.

(uolicubexatug, 2019.03.17 10:51)

[url=http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/]Prednisone 20 Mg[/url] <a href="http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/">Prednisone Online</a> http://theprettyguineapig.com/prednisone-20-mg/